Deficientele interpretarii automate al EKG de lunga durata.

Deficientele interpretarii  automate al EKG de lunga durata. Dr.Tiberiu Clujeanu medic specialist cardiologie.

 

Inregistrarea EKG de lunga durata sau EKG ambulatorie sau  Holter EKG denumit dupa  numele inventatorului  se efectueaza cu aparate cu citire automata care compara complexele QRS ventriculare ale pacientului cu complexe QRS prestabilite (sabloane), considerate normale si care pot fi la randul lor modificate (eliminate), de catre personalul medical avizat daca sunt considerate artefacte sau paraziti si pot fi pastrate cele corespunzatoare . Altfel  tot ce nu corespunde acelor sabloane aparatul le considera anormale. Analiza automata trebuie dublata de ochiul avizat al specialistului, de a verifica traseul EKG  si a discerne intre complexele ventriculare normale si patologice, intre tipurile de aritmii, toate aceste cer timp suplimentar dar elimina diagnosticele eronate. Un artefact poate fi mai usor de detectat de ochiul avizat al specialitului decat de evaluarea computerizata automata.

Monitorizarea Holter este un instrument de evaluare a persoanelor cu simptomatologie cardiaca sau  de verificare a  suspiciunii medicului privind o patologie cardiaca in absenta simptomelor specifice cum ar fi palpitatiile, ametelile, care pot fi cauzate atat de tulburari electrice care controleaza  contractilitatea muschiului cardiac  cat si legate de stress, spontane sau din timpul somnului etc. Monitorizarea Holter se desfasoara in condiitiile activitatii zilnice normale ale pacientului. Pe toata perioada monitorizarii folosirea  unui chestionar  de catre pacient cu intervalul orar in care apar simptome ca dispnee, tahicardie, ritm neregulat, greata, durere in piept corelate cu locul aparitiei simptomelor ( la locul de munca, la domiciliu, in timpul mersului, in timpul somnului etc), permite medicului compararea modificarilor subiectiva cu modificarile traseului  EKG,  ceea ce nu poate face interpretarea automata.

Activitatea artriala nu poate fi recunoscuta de evaluarea automata a aparatului necesitand prezenta specialistului  pentru confirmarea ritmului de baza , daca acesta este sinusal sau este inlocuit de o aritmie care poate reprezenta ritmul  de baza.  Recunoasterea automata de catre aparat al TPSV nu este posibil  avand o variatie redusa a distantei R-R. . Aparatul poate evidentia si calcula extrasistolele supraventriculare dar interpretarii automata poate scapa extrasistolele mai putin  premature care au unde P diferite de cele  sinusale. In aceasta situatie interpretarea vizuala de catre specialist poate identifica unda P ectopica. Extrasistolele ventriculare sunt cele mai usor de detectat prin interpretare automata holter, singurele perturbari pot fi date de paraziti sau artefacte. Interpretarea automata nu poate diferentia extrasistola ventriculara de o aberatie intraventriculara.

Diagnosticul tahicardiei ventriculare  se pune cu mare precizie de catre interpretarea automata.

In concluzie interpretarea automata al aparatului trebuie obligatoriu dublata de analiza vizuala manuala a traseelor EKG de catre specialist pentru  a evita limitele  inerente oricarui aparat cat de performant ar fi.

 

Dr. Tiberiu Clujeanu

medic specialist cardiolog

Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *