Onicomicozele nondermatofitice

Tipurile nondermatofitice reprezinta aproximativ 10 % din totalul onicomicozelor care in majoritate sunt produse de dermatofiti si levuri.

Diagnostic: au fost identificate 6 criterii principale folosite in diagnosticul onicomicozelor nondermatofitice.

  • Identificarea nondermatofitului in unghie prin microscopie ( folosind KOH )
  • Izolarea in cultura
  • Repetarea izolarii in cultura
  • Numararea inoculilor
  • Incapacitatea de a izola dermatofiti in cultura
  • Histologia

onicomicoza

Tipurile clinice de onicomicoze: onicomicoza distala si laterala subunghiala, onicomicoza superficiala alba, onicomicoza proximala subunghiala, endonix onicomicoza si onicomicoza distrofica totala.

  1. Onicomicoza distala si laterala subunghiala data de tipurile nondermatofitice seamana cu cea cauzata de dermatofiti dar este adesea asociata cu inflamatie periunghiala. Speciile ACREMONIUM , tipice pentru onicomicoza distala si laterala subunghiala, se prezinta cu una pana la doua dungi subtiri, albe, longitudinale, situate in mijlocul unghiei.
  2. Onicomicoza superficiala alba data de tipurile nondermatofitice poate fi imposibil de distins de cea cauzata de dermatofiti sau poate aparea ca o “ profunda” onicomicoza superficiala alba, in cazul in care invazia unghiilor este profunda si implica o mare parte sau toata unghia.
  3. Onicomicoza proximala subunghiala  data de tipurile nondermatofitice, implica modificari de culoare in portiunea proximala a unghiei, care poate fi asociata cu inflamatie periunghiala, uneori cu eliminare de puroi.

Top 5 in ceea ce priveste organismele izolate , publicate la nivel mondial, sunt: SCOPULARIOPSIS BREVICAULIS, specii de FUSARIUM, specii de ASPERGILIUS, SCYTALIDIUM DIMIDIATUM si specii de ACREOMONIUM.

Tratament:

in ceea ce priveste infectiile cu Scopulariopsis Brevicaulis , exista documente ce justifica eficacitatea puls-terapiei cu Itraconazol si zilnic Ternafina, cu 24 pana la 32 cure complete, si respectiv 12 pana la 14 cure complete. Desi s-a demonstrat eficacitatea tratamentului cu Ketoconazol zilnic si Fluconazolul zilnic , 8 pana la 12 cure complete pentru fiecare, Ketoconazolul nu poate fi recomandat ca tratament de prima linie din cauza potentialelor efecte hepatice serioase. Ciclopirox topic  a produs vindecarea completa intr-un numar redus de cazuri. Mai putine dovezi sprijina utilizarea pe termen lung a Terbinefinei  zi de zi si Terbinefina topic dupa avulsie chimica .

– in cazurile de infectii cu specii de Aspergilius , tratamentul cu cele mai multe dovezi de eficacitate  a fost Terbinafina in puls. Itraconazolul zilnic s-a dovedit de asemenea eficient iar Itraconazolul puls-terapie  a produs vindecarea completa in multe dintre cazurile tratate.

– in cazurile de infectii cu specii de Acremonium, Terbinafina topic dupa avulsie chimica  a fost eficienta.Terbinafina administrata oral zilnic a produs remisiunea completa in mai multe din cazurile tratate, iar Ciclopirox topic  a fost eficient administrat in 2 pana la 3 cure complete. Itraconazolul in puls s-a dovedit a fi ineficient.

– in cazurile de infectie cu specii de Fusarium, Itraconazolul in puls-terapie duce la vindecarea completa in multe dintre cazurile tratate, Itraconazolul in terapie zilnica  duce la vindecarea completa intr-un numar mare de cazuri tratate, si Terbinafina administrata oral, zilnic nu s-a dovedit eficienta.

– cu privire la infectiile cu Onychocola Canadensis s-a dovedit eficient tratamentul cu Itraconazoliu puls-terapie.

In general, tratamentele cu cea mai mare eficacitate sunt: Terbinafina si Itraconazolul oral, ambele demostrandu-si eficacitatea in tratarea infectiilor cu Scopulariopsis Brevicaulis si specii de Aspergilius. Mai putine date sustin utilizarea de Fluconazol si Ketoconazol oral pentru tratarea infectiilor date de Scopulariopsis Brevicaulis. Datele limitate privind Ciclopiroxul  sugereaza ca acesta poate fi folosit pentru tratamentul infectiilor cu Scopulariopsis Brevicaulis si specii de Acremonium. Terapia sistemica sau topica combinata cu avulsia chimica sau chirurgicala a unghiei poate fi cea mai buna optiune pentru onicomicozele nondermatofitice.

( Bibliografie: Jurnal of the American Academy of Dermatology – februarie 2011. )

 

Dr. Alina Mihaela Chirita – medic specialist dermatovenerologie

Spitalul de Recuperare  Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *