Acneea vulgara

Acneea  este o afectiune inflamatorie cronica a foliculului pilos si glandei sebacee insotitoare, ce se manifesta prin leziuni non-inflamatorii (microchiste, comedoane) si inflamatorii (papule, pustule, noduli) preponderent la nivelul fetei dar si pe toracele anterior si posterior.

Acneea este printre  cele mai frecvente boli cutanate iar varful de incidenta este in perioada pubertatii. Se poate intalni si la nou-nascut sau la adult. Barbatii sunt afectati in numar mai mare in perioada pubertatii, insa, in cazul adultilor, femeile devin preponderente.

Patogenia este multifactoriala, un rol cheie jucand genetica.

In aparitia bolii au fost incriminati urmatorii  patru factori:

 1. Hiperkeratinizarea foliculara urmata de obstruarea foliculului pilos;
 2. Producerea in exces de sebum;
 3. Colonizarea foliculara cu Propionibacterium acnes;
 4. Eliberarea de mediatori ai inflamatiei la nivel cutanat.

Clinic, leziunile ce apar la nivelul zonelor sebacee pot fi non-inflamatorii (chiste, comedoane  deschise, comedoane inchise), inflamatorii (papule, pustule, noduli) sau mixte. In functie de gradul afectarii acneea poate fi:

 • usoara – comedoane si cateva papulo-pustule;
 • moderata – numar mai mare de comedoane, papule inflamatorii si pustule;
 • severa (nodulochistica) – comedoane, papulo-pustule si noduli mai mari de 5 mm, adesea cu cicatrici prezente.

Printre cauzele declansante sau agravante ale acneei merita sa mentionam sindromul ovarelor polichistice sau alte afectiuni endocrinologice cu exces de hormoni androgeni (trebuie investigate la femei cu agravari premenstruale ale acneei si/sau care prezinta manifestari asociate precum hirsutism sau amenoree). Din aceeasi sfera fac parte barbatii care recurg la consumul de steroizi anabolizanti din dorinta unei mase musculare crescute si a unei afirmari intr-o societate superficiala, avalorica.

Diagnosticul  bolii este unul clinic. In cazul prezentei semnelor de virilizare (vezi paragraful anterior) se poate determina nivelul testosteronului  si efectua  ecografie ovariana.

acneea-vulgara

Tratamentul  trebuie sistematizat in functie de forma si gradul de extensie a bolii. Astfel, in acneea usoara si usoara-moderata tratamentul este preponderant  local cu monoterapie sau asociere de retinoizi, antibiotic si  benzoil-peroxid. La femei in formele papulo-pustulare trebuie considerat si tratamentul cu contraceptive orale. In acneea moderata mai extinsa se pot adauga antibiotice sistemic. Pentru acneea severa sau formele ce nu raspund la tratament, retinoizii sistemici +/- antibioterapie stau la baza tratamentului. Din cauza efectelor adverse tratamentul trebuie condus si monitorizat  de clinicieni cu experienta.

NB: In sarcina este complet interzisa  administrarea retinoizilor sistemici si trebuie urmate masuri vigilente de precautie.

In concluzie, acneea este o boala frecventa ce afecteaza preponderent tinerii, cu un impact major psiho-social, ce necesita tratament de specialitate si o atentie sporita sau chiar indrumare psihologica, acolo unde este cazul.

 

 

 

Bibliografie :

 1. Dawson AL, Dellavalle RP. Acne vulgaris.BMJ. 2013 May 8. 346:f2634.
 2. Kellett SC, Gawkrodger DJ. The psychological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin.Br J Dermatol. 1999 Feb. 140(2):273-82.
 3. Pochi PE, Strauss JS. Sebaceous gland activity in black skin.Dermatol Clin. 1988 Jul. 6(3):349-51
 4. Kligman AM. Postadolescent acne in women.Cutis. 1991 Jul. 48(1):75-7.
 5. [Guideline] Strauss JS, Krowchuk DP, Leyden JJ, et al. Guidelines of care for acne vulgaris management.J Am Acad Dermatol. 2007 Apr. 56(4):651-63.

 

 

Dr.  Miinea Maria Madalena

Medic specialist dermatovenerologie

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *