Cauzele reumatologice de slabiciune musculara

Cauzele reumatologice de slabiciune musculara

16-06-2015

Slabiciunea musculara este definita ca lipsa fortei fizice sau musculare si senzatia ca este nevoie de mai mult efort pentru miscarile diferitelor segmente ale corpului. Pacientul acuza urmatoarele simptome musculare: durere, slabiciune musculara si impotenta functionala iar ca semne musculare apar: hipotrofia, atrofia, distrofia sau contractura musculara.

Cauzele generale ale slabiciunii musculare sunt:

1. Afectiunile neurologice:

a) boli neuromusculare - scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla generalizata, sdr Guillan Barre.

b) Boli ale jonctiunii neuromusculare: miastenia gravis.

2. Afectiuni musculare (miopatii):

a) distrofii musculare

b) miopatii metabolice: deficiente enzimatice, deficite ionice precum hipo sau hiperpotasemia,deficitul de vitamina D

c) miopatii inflamatorii.

3. Afectiuni oncologice/hematologice: cancere, limfoame, leucemii.

4. Afectiuni cardiologice/vasculare: insuficienta cardiaca, ischemia acuta sau cronica.

5. Uremia la pacientii cu insuficienta renala cronica std IV/V

6. Medicamente: statine, colchicina, hidroxiclorchina, corticoterapia, alcool, cocaina, diuretice care induc hipopoatsemie.

Cauzele reumatologice de slabicune musculara sau miopatie sunt:

- inflamatorii primare: polimiozita, dermatomiozita, miozita cu corpi de incluziune.

- inflamatorii secundare unor boli reumatologice ca: poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sclerodermie sistemica, boala mixta de tesut conjunctiv, vasculite sistemice, sarcoidoza.

- noninflamatorii datorate unor boli degenerative sau boli articulare precum: artroze, bursite, spondilartrite, hernia de disc cervicodorsolombara.

Diagnosticul unui pacient cu suferinta musculara se face prin anamneza (discutia cu bolnavul), prin examen clinic (afectare distala sau proximala, simetrica sau asimetrica a musculaturii, manifestari cutanate asociate sau articulare), prin probe biologice (dozare enzime musculare si alti parametric biologici), si prin explorari paraclince precum : EMG (testeaza viteza de conducere nervoasa) si biopsia musculara care pune diagnosticul de certitudine.

Tratamentul bolii este in functie de cauza care a determinat slabiciunea musculara.

Daca este vorba de afectare reumatologica inflamatorie strict musculara se administreaza corticosteroizi si imunosupresoare de tipul Metotrexat, Azatioprina, Ciclosporina.

Daca in afara afectarii musculare apar si simptome extramusculare precum afectare pulmonara sau digestiva se poate administra imunosupresor de tipul Ciclofosfamidei.

Celealalte cauze generale de slabiciune musculara vor fi tratate de fiecare specialitate in parte.  

Dr. Roxana Todica

Medic Specialist Reumatologie

 

Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati sectiunea Reumatologie din cadrul Hipocrat.

Recomandari

Osteoporoza este o boala a intregului schelet, caracterizata prin scaderea masei osoase si alterarea microarhitecturii tesutului osos, care are ca si consecinta cresterea fragilitatii oaselor si predispozitia la fracturi.

Temperatura scazuta, umiditatea crescuta si variatiile bruste ale presiunii atmosferice afecteaza intreg organismul, intensificand in mod egal si durerile articulare!

Medici Reumatologie HIPOCRAT