COMPLICATIILE HIPERTENSIUNII ARTERIALE NECONTROLATE

Hipertensiunea arteriala este ucigasul in tacere ( silent killer) ,  evoluind de cele mai multe ori   fara semene  si simptome sesizabile de catre pacient.

Singura solutie  este adresarea pacientului periodic la un medic sau cadru medical mediu competent pentru masurarea corecta a TA Altfel TA evolueaza treptat sau rapid spre complicatii mai mult sau mai putin reversibile. TA trebuie monitorizata la cabinetul medical ,  completata cu masurarea la domiciliu de catre pacient si documentata prin  montarea unui aparat Holter de TA pt  24 – 48,  in vederea  surprinderii  variatiilor  legate de activitatea  din cursul zilei si valorilor  sale din timpul somnului .

HTA este definita ca   TA care depaseste valoarea de 140/90 mmHg, la 2 -3 masuratori consecutive,  in pozitie sezanda , masurata la ambele brate,  unde se ia in considerare valoarea cea mai mare, cu bratul in pozitie orizontala , ridicata la nivelul inimii si sprijinita pe un plan dur, cu  manseta tensiometrului cu latimea  potrivita la  diamerul bratului.

Peste 90% din hipertensiunile arteriale sant primare ( esentiale), adica fara cauza cunoscuta , care nu pot fi vindecate, dar sant tinute in limite normale  prin tratament permanent medicamentos si schimbarea stilului de viata. Valorile TA la aceasta forma cresc odata cu varsta, de aceea necesita control medical periodic de specialitate cel putin anual pentru depistare si controale medicale de specialitate repetate pentru administrarea tratamentului adecvat si evitarea automedicatiei sau pe baza sfaturilor vecinilor sau utilizarea suplimentelor alimentare care cel mult pot potenta tratamentul in unele cazuri sau intarzia administrarea medicatiei alopate dovedite sigur  eficiente. HTA esentiala are si o componenta esentiala genetica.

HTA secundara reprezinta 10% din totalul hipertensiuniilor arteriale. Aceasta forma de hipertensiune spre deosebire de cea esentiala  are cauze tratabile cu sanse mari de vindecare. Daca HTAE are o evolutie treptata cea secundara apare brusc , de obicei la tineri sau persoane trecute de 60 ani , avand caracteristic fluctuatii mari ale valorilor TA , greu de controlat, sau o HTA care dupa o perioada de timp nu mai raspunde la tratament.

Cauzele hiperetensiunii secundare sunt bolile renale sau renovasculare, , bolile glandei tiroide, bolile vasculare congenitale (Co Ao) , apneea in somn, bolile glandei suprarenale ( hiperaldosteronismul primar, feocromocitomul), bolile, boala Cushing, acromegalia, sindromul metabolic, hiperparatiroidismul, abuzul de alcool, consumul de medicamente antiinflamatorii nonsteroidiene (AINS), anticonceptionale, decongestionante nazale, droguri (cocaina, amfetamina), corticisteroizi,

Factorii de risc pentru hipertensiune care pot fi controlate sant obezitatea, fumatul, excesul de alcool, stressul, diabetul.

Dupa OMS HTA reprezinta una din cele mai importante cauza de moarte prematura reprezentand > 12,8 % din mortile totale.

Peste 80% din pacientii cu AVC au HTA . Unul din trei adulti au hipertensiune arteriala dar nu cunosc acest lucru. Tratamentul corect al TA crescute si a dislipidemiei scad riscul AVC, care la randul sau are consecinte asupra capacitatii  de memorare si gandire (dementa), pareze  si paralizii reversibile sau ireversibile , facand pacientii dependenti sociali si necesitand perioade lungi de recuperare psihomotorie.

Pentru stadializarea HTA si initierea tratamentului  sant necesare mai multe prezentari la medicul specialist.

La pacientii < 60 ani tratamentul incepe la TA > 140/90 mmHg   la cei > 60 ani la TA > 150/90 mmHg asociata cu reducerea consumului de sare la 2,3 gr, conform  recomandarii     JNC 8. In diabetul zaharat  si bolile renale tinta TA este de < 140/90 mmHg indiferent de varsta.

Complicatiile HTA netratate persistente sant AVC si encefalopatia hipertensiva, retinopatia hipertensiva, IMA, insuficienta cardiaca congestiva, cardiomiopatia hipertensiva, nefropatia hipetensiva, bolile arterelor periferice. .

Boala cardiaca hipertensiva duce la hipertrofie de ventricul stg(HVS) si disfunctie diastolica de ventricul stg.  Pacientii cu HVS au risc crecut de AVC, ICC, moarte subita. HVS apare la 25% din hipertensivi si poate fi usor diagnosticat  ecocardiografic. HVS este reversibil prin tratamentul energic antihipertensiv.

HTA favorizeaza ateroscleroza vaselor mari si mici. Boala coronariana ischemica aterosclerotica si microvasculara favorizeaza aparitia aritmiilor cardiace.

Riscul  de AVC ( accident vascular cerebral) > 65 ani creste cu cat creste si TA si scade prin scaderea acestuia.. Prin tratamentul TA se imbunatateste si functia cognitiva .

Hipertensiunea arteriala   duce la complicatii renale  avand ca semne precoce macroalbuminuria cu raportul albumine/creatinina > 300 ng/gr  sau microalbuminurie cu raport albumine/creatinina 70-300 ng/gr

Diabetul zaharat si obezitatea cresc de 4 ori moartea subita prin boala cardiaca si AVC. Societatea Americana de Diabet recomanda masurarea TA la specialist de 2-5 ori pe an.

Combinatia dintre HTA , fumat si diabet duce frecvent la amputarea membrelor inferioare la cei cu AOMI( areteriopatia obstructiva a membrelor inferioare).

Tratand corect HTA printr-o colaboratre permanenta medic specialist cardiolog- pacient- medic de familie  putem prevenii complicatiile HTA si imbunatatii caliatea vietii pacientilor.

 

Dr. Tiberiu Clujeanu

Medic primar medicina interna- cardiologie

Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat -Str.Fantanica nr 22, sector 2. Bucuresti.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *