Conjunctivita

Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, fiind cea mai frecventa afectiune a acesteia (conjunctiva este membrana semitransparenta care acopera partea anterioara a globului ocular si fetele posterioare ale pleoapelor). Conjunctiva este expusa actiunii microorganismelor sau a altor substante nocive exogene, rareori endogene. Rezistenta în fata acestor agresiuni este data de lacrimi care dilueaza si elimina materialul infectios, iar prin continutul de lizozim si imunoglobuline împiedica dezvoltarea germenilor.

Diagnosticul clinic pozitiv se bazeaza pe simptomatologie, examen obiectiv iar diagnosticul etiologic se stabileste prin examenul secretiei conjunctivale.

Simptomele subiective sunt : senzatia de corp strain, jena oculara, prurit. Acuitatea vizuala este normala, element important pentru diagnosticul diferential al ochiului rosu.

Obiectiv: se constata modificari de culoare (nuante variabile de la alb-palid la rosu, uneori hemoragii subconjunctivale), de secretie (apoasa, mucoasa, purulenta) si de suprafata (edem conjunctival, hipertrofie papilara cu aspect de pavaj, foliculi, etc) însotite sau nu de adenopatie preauriculara sau submandibulara.

Examinarea conjunctivei se face prin: examenul cu ochiul liber, luminatul focal sau lateral, examenul biomicroscopic, examenul cu fluoresceina sodica 2%.

Diagnosticul de laborator: este necesar în conjunctivita purulenta severa (pentru a identifica agentul patogen si a decide medicatia antimicrobiana adecvata), în conjunctivita foliculara, în inflamatia conjunctivala atipica si în conjunctivita neonatala. Se poate face examenul secretiei conjunctivale (bacteriologic, virusologic, citologic) sau biopsie conjunctivala în anumite situatii.

Contagiozitatea bolii este foarte mare; contaminarea conjunctivei se poate face prin prosop, batista sau maini murdare sau de la focare septice din vecinatate.

Clasificarea conjunctivitelor:

 1. Conjunctivite bacteriene determinate de stafilococi (epidermidis, aureus), streptococi, gonococi, etc. Sunt cele mai comune forme de infectie oculara, reprezentand 40% din patologia infectios-inflamatorie oculara.
 2. Conjunctivite virale (adenovirusuri, virusuri herptice, conjunctivita asociata bolilor eruptive)
 3. Conjunctivita determinata de Chlamydii (conjunctivita foliculara acuta infectioasa – de piscina, conjunctivita cu incluzii a nou-nascutului, trahomul)
 4. Conjunctivite alergice (rinoconjunctivita alergica, keratoconjunctivita vernala, keratoconjunctivita atopica)
 5. Conjunctivite determinate de fungi sau paraziti
 6. Conjunctivite provocate de agenti iritanti (substante chimice-accidente de munca sau domestice, vegetale, animale-intepaturi de insecte, peri de omida, agenti fizici-oftalmia de zapada, lumina puternica, razele X)
 7. Conjunctivite multifactoriale (conjunctivita lemnoasa, pemfigusul, sindromul Parinaud, conjunctivita rozacee)

Evolutia conjunctivitelor poate fi acuta, subacuta sau cronica. Unele dintre ele au caracter recidivant.

Diagnosticul diferential: se face cu toate afectiunile oculare cu ochi rosu (uveita anterioara, glaucom congestiv, etc).

Profilaxia: este importanta, data fiind contagiozitatea ridicata. Se iau masuri de:

 • profilaxie generala (depistarea, izolarea si tratamentul cazurilor diagnosticate în colectivitati, urmarirea contactilor)
 • profilaxie individuala (respectarea regulilor de igiena personala, renuntarea la batista si prosop, folosirea de comprese sterile). În cazul conjunctivitelor determinate de Chlamydii, profilaxia se face prin evitarea contactelor sexuale neprotejate si a contactului mana-organe genitale-ochi.

Tratarea corecta a infectiilor genitale in cursul sarcinii scade semnificativ incidenta bolii la nou-nascut. Stergerea ochilor cu vata sterila urmata de instilarea de unguent cu antibiotic imediat dupa nastere reprezinta o masura necesara de profilaxie.

Tratamentul conjunctivitelor: trebuie sa tina seama de urmatoarele principii:

 • Ochiul NU se panseaza pentru evitarea stagnarii secretiei si cresterea virulentei germenilor
 • Spalaturi frecvente si îndepartarea mecanica a secretiei conjunctivale cu solutii antiseptice sau ser fiziologic
 • Instilatii de coliruri antiseptice, astringente si antibiotice conform indicatiei medicului
 • Terapie generala antiinfectioasa la nevoie
 • Tratamentul complicatiilor, daca apar.

 

Dr. Elena Iliescu – medic specialist oftalmolog

Clinica Hipocrat Chisinau

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *