Cum luptam cu infectiile respiratorii

infectii-respiratoriiSezonul de primavara este unul frumos, dar si dificil din cauza frecventei crescute a infectiilor respiratorii.

Fie ca sunt simple sau complicate, de tract respirator superior sau inferior, infectiile respiratorii ne dau batai de cap in acest anotimp. Simptomele  sunt cu certitudine suparatoare. Obstructia nazala, tusea, febra, prezenta secretiilor sunt doar cateva dintre semnele unui episod  infectios respirator.

Majoritatea oamenilor fac infectii simple, cu precadere cu virusuri paragripale. Acestea se manifesta cu rinoree (scurgere nazala apoasa), stranut, prurit nazal, dureri in gata, tuse seaca , de obicei febra  mica pana in 37,5 grd C sau chiar absenta febrei. Aceasta este forma  cea mai frecventa,  denumita “raceala “ sau guturai comun. In acest caz este afectata in special mucoasa naso-faringelui . Un virus mai agresiv este virusul gripal ce determina gripa, manifestata in special print tuse seaca, febra inalta (38-39 grd C), dureri articulare si musculare. Evolutia virozelor respiratorii necomplicate este , in general , buna, simptomele durand in medie  5-7 zile. Exista si o categorie de pacienti la care evolutia se  agraveaza, fie din cauza absentei tratamentului corespunzator , fie sufera de boli asociate care slabesc suplimentar organismul .

A doua categorie de infectii respiratorii sunt cele date de bacterii , care dau in general manifestari inflamatorii ale tractului respirator inferior (bronsite, traheo-bronsite, pneumonii). In acest caz tusea  este productiva, cu eliminare de secretii muco-purulente  galbene, verzui sau maronii, insotita de febra, uneori dificulatate in respiratie, stare generala alterata.Tulpinile bacteriene cel mai frecvent implicate sunt pneumococul, stafilococul, streptococul, Pseudomonas, Mycoplasma.

Una dintre cele mai grave infectii pulmonare este  tuberculoza. Pe langa simptomele prezente si in celelate forme bolnavul mai poate prezenta transpiratii nocturne, subfebrilitate, scaderea poftei de mancare, scadere in greutate. In acest caz efectuarea radiografiei pulmonare  este obligatorie, iar tratamentul trebuie initiat promt.

Infectiile respiratorii virale  nu necesita, in general, pentru tratament  administrarea unui antibiotic, acesta fiind  insa absolut necesar  in cazul infectiilor respiratorii cert bacteriene.

Diagnosticul se pune in urma examinarii clinice de catre medic si a efectuarii testelor  paraclinice pentru evaluarea acestei afectiuni acute – probele de laborator (in special Hemograma, VSH, fibrinogen ), radiografia pulmonara, examenele bacteriologice cu antibiograma (exsudat nazal, exsudat faringian si sputa).

Asadar, nu intarziati prezentarea la medic  atunci cand va confruntati cu o infectie respiratorie, pentru a fi corect evaluata si tratata.

Dr. Puiu Manuela

Medic specialist medicina interna

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *