De ce namol de Techirghiol ?

DE CE NAMOL IN SECOLUL XXI?

PELOIDOTERAPIA

 

Peloidoterapia (pellos, lb.greaca = mal; lb.engl. mud-therapy, peloidotherapy) reprezinta terapia cu peloide sau namoluri, care sunt substante formate in mod natural, in urma unor procese geologice, care in stare fin divizata si in amestec cu apa se utilizeaza in practica medicala in scop terapeutic, sub forma unor proceduri locale sau generale (definitia Societatii Internationale de Hidrologie Medicala).

Peloidoterapia are origini in antichitate, fiind frecvent utilizata si in epoca medievala. Emanuel Felke, un terapeut de orgine germana, supranumit „Clay Pastor” a incercat sa readuca acesta terapie in epoca moderna. In secolele XVII-XIX pelodoterapia a devenit destul de populara in Europa. Prima consemnare a efectelor terapeutice ale apei Lacului Techirghiol si a namolului dateaza din 1854, cand comandantul otoman Said Pasa efectueaza cateva bai cu namol la indicatiile localnicilor. Incepand cu secolul al XIX-lea, cercetarile medicale in zona vor fi subventionate de statul roman; unul dintre primii care vor investiga efectele in cadrul unui laborator de

Cel mai frecvent, peloidoterapia se asociaza cu alte tipuri de terapii care exista in cadrul Medicinii Fizice, de Recuperare si Balneolologie (alti factori naturali terapeutici, electroterapie, kinetoterapie, masoterapie etc), alcatuindu-se un plan terapeutic individualizat, adaptat atat patologiei cat si stadiului afectiunii fiecarui pacient in parte, ceea ce corespunde intru totul medicinei secolului XXI – o medicina personalizata si o medicina holistica.

Proprietatile sanogenetice (de promovare a sanatatii) ale peloidoterapei sunt plurifactoriale, actionand prin mecanisme complexe. Efectele benefice apar atat imediat, cat in timp prin modificarea capacitatii adaptative generale a organismului. Efectele sunt atat locale cat si generale. Actioneaza la nivelul aparatului cardio-vascular (central si periferic, mobilizand sangele din organele de depozit), la nivelul sistemului nervos central si vegetativ, immunologic (creste fagocitoza, nivelul imunoglobulinelor) si endocrin (stimularea axului hipotalamo-hipofizo-adrenalian cu cresterea secretiei de ACTH; normalizarea cortizolului plasmatic, cresterea TSH, optimizeaza nivelul plasmatic de β-endorfine).

Terapia cu namol este indicata in afectiunile aparatului locomotor afectiuni degenerative (de tipul gonartroza, coxartroza, spondiloze, discopatii), in boli inflamatorii reumatologice in afara puseului inflamator (spondilita anchilozanta, alte spondilartropatii, poliartrita reumatoida, artrita psoriazica, artrita cu microcristale- guta), in sechele posttraumatice (sechele fracturi), afectiuni ale sistemului nervos central si periferic (sindrom regional complex dureros, leziune nervi periferici), afectiuni dermatologice cronice (psoriazis, eczema cronica, cicatrizare anormala precum si in dermatocosmetica, terapii antiaging), afectiuni endocrine (obezitate, nanism pituitar, rahitism etc).

Terapia cu namol este contraindicata in general in astm, diabet zaharat, ulcer, orice forma de cancer, hepatita virala precum si in orice alt tip de afectiuni infectioase, in afecţiuni renale sau cardiovasculare in stadii avansate, decompensate, care reprezinta de altfel contraidicatii pentru initierea oricarui program de recuperare medicala.

Peloidele sau namolurile, in functie de formarea lor si continutul in materii anorganice si organice, sunt de trei tipuri: namol sapropelic, namol de turba si namol mineral.

In Romania, namolul sapropelic se gaseste in statiunile Techirghiol, Agigea, Amara, Ocna Sibiu, Sovata. Namolul de Techirghiol este un namol sapropelic bine hidratat, cu un continut mare de substante minerale (Ca, Mg, K, Fe) care sunt mobilizati in interiorul organismului si un continut scazut de substante organice.

Namolul din Techirghiol este compus din apa (70%), substante organice din fito-zooplantonul acvatic (celuloza, hemiceluloza, acizi humici, proteine, lipide, amino-acizi, vitamine din grupul B, acid nicotinic, substante bituminoase estrogen-like) si substante anorganice-minerale (silicati, sulfat de calciu si carbonat de calciu, siliciu, oxizi si fier, hidro-sulfuri, aluminiu, complexe organo-minerale).

Namolul are o faza lichida, reprezentata de saruri minerale solubile in apa; o faza solida formata din substante organice si anorganice; si o faza gazoana, reprezentata in special de hidrocarburi CO2, O2, H2, H2S2. Echilibrul ionic al namolului se reflecta in pH, care este in general alcalin (pH=9-10, pH=8,2 pentru namolul din Techirghiol).

Proprietatile chimice sunt date de continutul in apa-peloid (in functie de cantitate de substante coloidale) si de continutul de substante minerale (20-40% in namolul sapropelic).

Printre componentele chimice cu eficacitate dovedita sunt: componenta humica, componenta bituminoasa cu actiune estrogen-like, hidrogenul sulfurat, o serie de ioni; peloidele avand o reala actiune farmacodinamica prin schimburile ionice care se produc la nivelul pielii si mucoaselor cu care intra in contact direct. Astfel exista un dublu pasaj la nivel cutanat, influentand echilibrul hiro-mineral al organismului; se pot acumula Mg+, K+, Br+, sau se pot influenta fie in sensul de retentie, fie eliminare carbonati sau cloruri de sodium prin cresterea retentiei de calciu sau fosfor. Se realizeaza practice o reglare a compozitiei minerale a organismului. Namolul contine si factori de crestere, auxine (stimulatori biogenici) si biotine (compusi sulfo-gluco-lipidici cu efect antiinflamator dovedit de Tolomino et al, 1999). Acizii humici au proprietati hialuronidazice. Hidrogenul sulfurat produce hipertermie, avand efect reglator asupra histaminei, favorizand astfel procesele de desensibilizare.

Efectul antiinflamator al terapiei cu namol de Techirghiol in patologia artrozica a fost dovedit prin cresterea nivelului de superoxid-dismutaza (SOD) si scaderea nivelului de glutation, fiind subliniat carcaterul protector impotriva stresului oxidativ (Marin et al, 2009), precum si scaderea nivelului citokinelor inflamatorii de tipul TNF-1 si IL-6 (Marin et al.2011).

Proprietati fizice ale namolului constau in: capacitatea de hidropexie (de a absoarbe si retine apa), plasticitatea (capacitatea de a-si schimba forma sub actiunea fortelor externe, 43-56%- medie pt namolul de Techirghiol), dispersia (care depinde de dimensiunile particulelor de namol, pentru namolul din Techirghiol este de 99,57%), densitatea (sau greutatea specifica care este de 1,283g/cm3) si termopexia (capacitatea de absoarbe, a retine si elibera caldura).

In urma aplicarii namolului pe piele au loc o serie de procese: stimularea terminiatiilor senzitive (si transmiterea informatiilor in centii de intergrare si control) , schimburi de energie si substante (termoreglarea circulatiei periferice, excretie, stimularea proceselor reparatorii ale pielii), termoreglare generala, sinteza de vitamina D, reglarea balantei homeostaziei prin mecanisme imune, endocrine si neurovegetative, oxigenarea mai buna a tesuturilor (cresterea S02% in sangele periferic, a capacitatii de legare a O2 si a oxi-hemoglobinei).

Efectul termic al peloidoterapiei determina ameliorarea durerii, scaderea contracturilor musculare si are efecte antiinflamatorii – cu cat temperatura de aplicare este mai inalta, cu atat efectele tonice imuno-stimulatoare si cardio-vasculare vor fi mai mari, aplicarea fiind posibila datorita proprietatii speciale a namolului de termopexie. Sunt influentate rectiile la nivelul membranelor celulare si structurilor din citoplasma, functiile celulare si intercelulare, expresia receptorilor, activarea unor enzime(citocrom-oxidaza, ATP-aza, fosfataza alcalina), consumul de oxigen etc. Se obtin reactii de termogeneza si termoliza, optimizand balanta mecanismelor care intervin in termoreglare, care determina in final o mai buna performanta a sistemlor adaptative si a homeostaziei.

Exista si un efect mecanic al aplicarii de namol, sunt stimulati interoreceptorii, in special baroreceptorii, stimulare care conduce la activarea proceselor neuroendocrine depresoare cardiace (efectul Bainbridge) si reflexul Henry-Gauer de inhibare a vasopresinei, ceea ce determina o scadere a tensiunii arteriale. Astfel, o baie cu namol la temperatura de neutralitate poate scadea TA cu pana la 30%.

Exista multiple metode de aplicare a peloidoterapiei, care se aleg de catre medic in functie de particularitatile fiecarui pacient si de efectele terapeutice urmarite: onctiunea cu namol, impachetarea cu namol, cataplasme, bai cu namol, masaj cu namol.

Oncţiunea cu namol  este cea mai veche metoda; presupune aplicarea namolului rece pe piele in strat subtire, pe zone limitate sau intregul corp, dupa incalzire prealabila la soare (10-15 minute). Pacientul se expune ulterior la soare, in pozitie verticala, pana cand se usuca namolul (30-60 de minute), dupa care urmeaza baia de 10-15 in apa lacului sau a marii, insoţita de mobilizari articulare in toate planurile si un dus scurt cu apa rece, iar in final odihna la pat de minim o ora. Este o metoda de solicitare mecanismelor de termoreglare, stimulare neuroendocrina, a proceselor de adaptare prin alternarea factorilor contrastanti (cald-rece).

Impachetarile cu namol constau in aplicarea de namol in strat de 1-2 cm incalzit la 38-46ºC pe regiune limitata sau pe intreaga suprafata a corpului, timp de 20-40 de minute.

Cataplasmele sunt aplicatii cu namol pe regiuni limitate ale corpului.

Baile de namol  in cazi cu apa de ghiol incalzita in care se adauga 10-12 kg namol, crescandu-se progresiv concentratia sa pana la 10-25%. Amestecul se poate incalzi pana la 44ºC. In cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare temperatura nu trebuie sa depaseasca 37 ºC, iar pentru cei cu afectiuni reumatologice inflamatorii < 36ºC. Durata baii este de 20-40 de minute. Baia trebuie urmata de dus la 37-38ºC si odihna de minim o ora. O cura este formata din 12-15 sedinte, o sedinta pe zi sau la doua zile.

Aplicatii ginecologice  sub forma de tampoane vaginale cu namol la 39-40ºC timp de 2 ore sau irigatii vaginale cu namol dizolvat in apa de ghiol, incalzit la 37ºC.

Masajul cu namol presupune aplicarea namolului pe piele, urmat de tehnici de masaj medical.

 

Spitalul de Recuperare Medicala HIPOCRAT, cunoscand beneficiile acestei terapii milenare si urmarind ameliorarea starii de sanatate a pacientilor sai, a reusit sa aduca aceasta terapie mai aproape de dvs, in Bucuresti!

Astfel, puteti beneficia de terapia combinata – pelodoterapie cu raze infrarosii (RIR). Razele infrarosii sunt o emisie fotonica cu energie inalta (3 domenii A,B,C), care produce efecte calorice, fiind o metoda de termoterapie intensa, profunzime mica care determina efecte precum vasodilatatie, miorelaxant, antialgic, stimuleaza catabolismul, sudatia, resorbtia edemelor.

Tipul de aplicare este impachetarea cu namol, urmata de aplicatia unei lampi care emite radiatie infrarosie de la o distanta de 40-60cm, 30minute, in general un pachet de 10 sedinte.

Astfel, efectele celor doua tipuri de terapii (peloidoterapia si razele infrarosii) se cumuleaza si se potenteaza reciproc.

 

 

Dr. Catrinel-Ioana Malin, medic specialist Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie

 

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

1-Curcă, D. (2003-2004). Efectele benefice şi cele malefice ale speciilor de oxigen reactive şi radicalilor liberi la animale, Lucrări ştiinţifice U.Ş.A.M.V.B. Seria C, vol. XLVI-XLVII.

2- Diaconescu, L. E.; Anghelopol, C.; Dumitrescu, C. (1973). Studiul comparativ al microelementelor: Zn, Cu, Co, Ni, ^i, V, Mo şi Cr din apa Mării Negre a litoralului românesc pe patru niveluri; apa lacului şi extrasului de Techirghiol, în Apele minerale şi nămolurile terapeutice din Republica Socialistă România , Editura Medicală Bucureşti, 11, 517-526.

3- Enwemeka, C.S.; Allen. C.; Avila, P.; Bina, J.; Konrade, J.; Munns, S. (2002). Soft tissue thermodynamics before, during, and after cold pack therapy; Med Sci Sports Exerc. January, 34(1), 45-50.

3- Kidd, M., (1997). Glutathione: Systemic Protectant against Oxidative and Free Radical Damage, Alternative Medicine Review, Vol.2, nr.3, 155-156.

4- Maddison, P., Isenberg, D., Woo, P., Blass, D., (1998). Oxford text book of Rheumatology, isbn 978-019-850-948-6, Ed. Oxford University Press 2 edition.

5- Marin, V.; Profir, D.; Surdu, O.; Rosoiu, N. (2007), Therapeutically effects of Techirghiol sapropelic mud in oxidative stress at patients with osteoartritis, FEBS Journal, Volume 274, Supplement 1, Julay 2007, pp.1-378, 32nd FEBS Congress, “Molecular Machines”, Vienna, Austria, C4-76, 213. www.intechopen.com Peloidotherapy in Osteoarthritis-Modulation of Oxidative Stress 155

6- Marin, V.; Profir, D.; Ionescu, E. V.; Başa, M.; Roşoiu, N.; (2009). Effects of Techirghiol mud in oxidative stress at patients with osteoarthritis, Archives of the Balkan Medical union, 44, 3, 196-200.

7- Marin, V.; Profir, D.; Surdu, T. V.; Roşoiu, N. (2011). Variation of Serum Level of Proinflammatory Cytokines after Mud Therapy in Patients with Osteoarthritis, Archives of the Balkan Medical Union, 45, 1, 69-74.

8- Marin, V.; Profir, D.; Roşoiu, N.; Petcu, L. (2011). Evaluation of Blood Gases Pressure in Patients Treated with Sapropelic Mud of Techirghiol, Archives of the Balkan Medical Union, 45, 1, 69-74.

9- Mehraban, F.; Lark, M.; Ahmed, F.; Xu, F.; Moskowitz, R. (1998). Increased secretion and activity of matrix metalloproteinase-3 in synovial tissues and chondrocytes from experimental osteoarthritis, Osteoarthritis Cartilage, 4, 286-294.

10- Meister, A., (1991). Glutathione deficiency produced by inhibition of its synthesis, and its reversal; applications in research and therapy, Pharmacology and Therapeutics, 51, 155-194.

11- Onose G. (2000). Aspecte conceptuale actuale ale prescrip_iilor balneare hidro-termoterapeutice la vârstnici, Raport la Conferinţa Naţională cu participare internaţională Actualităţi şi perspective în gerontologie şi geriatrie la cumpăna dintre milenii, 31 mai-2 iunie, Otopeni, Bucureşti

12- Pizzoferrato, A.; Garzia, I.; Cenni, E.; Pratelli, L.; Tarabusi, C. (2000). Beta – endorfinele si hormonii de stres la pacientii artrozici tratati cu impachetari calde cu namol; Minerva Med Oct; 91 (10), 239-45.

13- Poole, A.R.; Rizkalla, G.; Ionescu, M.; Reiner A.; Brooke, E.; Rorabeck, C. (1995). Osteoarthritis în the human knee: dynamic process of cartilage matrix degradation, synthesis and reorganization in Joint Destruction, in Arthritis and Osteoarthritis, Birkhaeuser, Basel, 10, 3–13.

14-Surdu, O. (2006). Evaluarea factorului chimic de ac_iune al nămolului sapropelic de Techirghiol, 18-19, isbn 978-973-591-520-9, Ed. Gramar, Bucureşti

15-Marin V., Profir D., Surdu O., Demergian S., Rosoiu N., (2010), Dynamic variation of blood ions during treatment with therapeutic mud, Archives of the Balkan Medical

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *