Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boala cronica, cunoscuta inca din antichitate. Adesea nu are simptome si  se caracterizeaza prin cresterea glucozei in sange si urina. Aparitia bolii se datoreaza defectelor în producerea si/sau actiunile hormonului numit insulina, produsa de pancreas care are rolul de  a transforma glucoza în energie. Cand glicemia (zaharul din sange) nu mai poate fi mentinuta in limite normale va aparea glicozuria (eliminare urinara de glucoza aflata în exces in sange) care va determina eliminarea urinei în cantitate crescuta (poliuria). In aceste conditii pacientul se poate deshidrata chiar daca are un aport de lichide adecvat uneori chiar peste doi litri (sete excesiva). Diabetul zaharat poate duce la scaderea în greutate, oboseala, vedere neclara, uscaciunea gurii.

Diagnosticul se pune în baza unui set de teste ce masoara nivelul glucozei sanguine, realizate dimineata pe nemancate (glicemie a jeun, hemoglobina glicozilata – o analiza care ne arata media glicemiilor în ultimele 2-3 luni, testul de toleranta orala la glucoza).

diabetul-zaharat

Principalii factori care favorizeaza imbolnavirea de diabet sunt: obezitatea, sedentarismul, stresul, dieta dezechilibrata si ereditatea. Riscurile sunt cu atat mai mari cu cat nivelul glicemiei  peste valoarea normal in sange este mai mare (hiperglicemie) sau o perioada mai lunga de timp.In timp apar numeroase complicatii: cardiovasculare, oculare, renale, neurologice, care pot ajunge chiar la amputari ale membrelor inferioare.

Prin urmare cu cat glicemia este mai mare sau crescuta mai mult timp cu atat complicatiile pot fi mai severe.

Nivelul la care pot ajunge complicatiile pacientilor cu diabet este strans legat de tratamentul  urmat, complicatiile grave fiind rare daca ingrijirea este buna. Controlul glicemiei este metoda cea mai eficienta de prevenire a aparitiei complicatiilor aparute in diabet.

Evolutia diabetului poate fi insa, influentata foarte mult prin adoptarea unui stil de viata sanatos, controlul permanent al glicemiei si mentinerea ei în limite normale. In prezent, exista numeroase preparate orale moderne și eficiente destinate nu doar glicemiei, ci întregului organism cu diabet. De asemenea, pacientii cu diabet isi pot administra insulina foarte usor, in cateva secunde, cu dispozitive moderne (stilouri) iar glicemia poate fi masurata acasa, în orice moment, cu un aparat numit glucometru. Exista posibilitatea observarii complicatiilor in fazele de inceput, permitand tratamentul inainte ca problemele severe sa apara.

In concluzie nu exista o singura boala numita diabet, ci exista persoane diferite, unice cu diabet, fiecare cu nevoile, asteptarile si posibilitatile ei.

 

Dr. Cristina Diaconescu

Medic specialist diabetolog

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *