Diagnosticul, tratamentul si evolutia steatozei hepatice

steatoza-hepatica

Datele statistice obtinute la nivelul clinicii noastre, arata ca tot mai multi bolnavi sunt diagnosticati cu steatoza hepatica.

Definitie: steatoza hepatica sau “ ficatul gras” constituie o stare  a ficatului cauzata de incarcarea cu grasimi a celulei hepatice  si, in mod frecvent, acumularea de trigliceride.

Cauza acumularii grasimilor o constituie:

  • alimentatia necorespunzatoare,
  • consumul de alcool,
  • anumite medicamente si afectiuni precum: dislipidemiile, diabetul zaharat, obezitatea si malabsorbtia.

Astfel, se produce la nivelul celulei hepatice un dezechilibru intre: aportul energetic, capacitatea de procesare si consumul energetic al celulei.

Steatoza hepatica are diferite etape evolutive: forma simpla ( cand se constata ecografic incarcarea cu grasimi a ficatului, fara modificari ale probelor biologice: TGP, TGO, GAMAGT); forma evolutiva  ( in care apar modificari ale transaminazelor- steatohepatita, ce presupune citoliza si inflamatie) si  forma complicata ( cand apar modificari si a altor constante biologice- electroforeza si  care duce la hepatita cronica cu evolutie catre ciroza si hepatocarcinom).

Bolnavii se prezinta la medic in faza initiala pentru : astenie fizica, balonari si dureri in hipocondrul drept.

Examenul clinic: poate pune in evidenta un ficat de dimensiuni crescute dar cu o consistenta elastica  pastrata si frecvent cu sensibilitate dureroasa la palpare in punctul cistic.

Investigatiile de laborator: confirma aparitia suferintei ficatului prin cresterea transaminazelor ( TGO, TGP, GAMAGT )  si in mod frecvent se constata cresterea lipidelor serice, mai ales a trigliceridelor, colesterolului sau/si a glicemiei.

Investigatiile imagistice care se pot efectua  sunt : ecografia si examenul RMN.

Ecografia: poate confirma existenta unui ficat cu ecodensitate crescuta, micronodular si, dupa caz, cu plaje de steatoza.

Examenul  RMN: aduce elemente de exactitate si confirma cu mare fidelitate diagnosticul de steatoza hepatica.

In stadiile avansate de evolutie, cand este depasita starea de steatoza catre hepatita, sunt necesare alte investigatii.

Tratamentul :

  1. In proportie de 80% consta in regim alimentar si regim de viata cu:  scaderea in greutate, evitarea consumului de grasimi animale, consumul de fructe si legume, tratarea bolilor asociate steatozei ( diabetul zaharat si dislipidemia) si alternarea odihnei cu exercitii fizice.
  2. Medicamentos cu : hepatoprotectoare si vitamine, pot ajuta la refacerea starii ficatului. Spre deosebire de alte organe, ficatul dispune de abilitati regenerative care mentin functia acestuia si in conditiile in care este supus acestor agresiuni.

 

Monitorizarea: se face in mod activ  prin controale medicale clinice si biologice la interval de trei si sase luni.

 

Dr. Dobre Nicolae

Medic Specialist Boli Interne

Clinica Medicala Hipocrat Rahova

                                             

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *