DISLIPIDEMIA

Iata cum stilul de viata ne influenteaza sanatatea.
Deseori obervam ca stilul de viata ne influenteaza dramatic sanatatea pe termen scurt dar mai ales pe termen lung. Actiunile noastre (comportament alimentar, exercitii fizice etc), creaza conditii propice pentru instalarea ori cronicizarea unor boli sau, dimpotriva, pentru mentinerea unei sanatati robuste.
Fie ca suntem adolescenti, tineri sau varstnici, in alergatura cotidiana, nu de putine ori uitam sa ne mai gandim daca ceea ce facem, ceea ce mancam, cat si cand mancam este sanatos pentru noi azi dar mai ales maine.
Dietele bogate in grasimi , prajelile, dulciurile concentrate combinate cu lipsa de exercitiu fizic sunt o adevarata ”bomba cu ceas” pentru sanatate. In limbaj medical, aceasta se traduce prin diagnosticul de dislipidemie (cresterea nivelului de grasimi in sange peste valorile normale, in speta colesterol si trigliceride).
Dislipidemia este mai putin o boala a prezentului, cat mai ales un factor in inducerea bolilor de mai tarziu, in special a celor cardio-vasculare (factor de risc). Dislipidemia sta la baza procesului de ateromatoza , adica de formare a ateroamelor(dopuri la nivelul vaselor de sange din organism, care pot fi vase ale inimii, vase cerebrale sau chiar vase ale membrelor, cu repercursiuni negative asupra functionalitatii organelor vitale (inima si creier) sau repercursiuni functionale (tulburari de mers si modificari ale aspectului membrelor inferioare, din cauza aparitiei arteritelor sau tromboflebitelor).
In concluzie, recomandam o evaluare medicala completa la medicul specialist pentru recomandari si eventual tratament in vederea corectiei acestui factor aparent neimportant dar cu prognostic nefast, mai tarziu.
Nu uitati: pe termen lung stilul de viata influenteaza radical calitatea vietii!

Dr. Puiu Manuela
Medic Specialist Medicina Interna
Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *