FASCIITA PLANTARA

FASCIITA PLANTARA
Fasciita plantara reprezinta un proces inflamator localizat la nivelul fasciei plantare si este cauza cea mai frecventa de durere la nivelul calcaiului.
Fascia plantara este o banda de tesut fibros ce uneste calcaiul cu cele 5 degete, fiind una din structurile de rezistenta ale piciorului, sustinand arcul medial longitudinal plantar (talpa piciorului). Aceasta se intinde in timpul mersului, absorbind forta de impact si nefiind foarte flexibila, poate provoca durere la mers prin inflamatie si mici rupturi.
Aceasta afectiune se manifesta prin dureri ascutite la nivelul calcaiului, mai intense dimineata, la sculare, cand se fac primii pasi, sau pot fi declansate de perioade lungi de stat in picioare sau in pozitie sezand.
Apare mai frecvent la adulti, in special intre 40 si 60 ani, la persoanele obeze sau gravide, la persoanele care stau mult timp in picioare pe suprafete tari sau merg mult (militari, profesori, ospatari, muncitori in fabrica, politisti, postasi, dansatori, sportivi etc).
Alti factori care favorizeaza aparitia fasciitei plantare: picior plat sau scobit, incaltaminte neadecvata (tocuri inalte sau talpa subtire), alergatul pe varfuri sau calcaie.
Diagnosticul este unul clinic, cu investigatii suplimentare (radiografie, ecografie, IRM) la recomandarea medicului pentru a exclude alte afectiuni.
Tratamentul fasciitei plantare este de durata si consta in regim igieno-dietetic, medicamentos, kinetoterapie, masaj (inclusiv masaj cu gheata), fizioterapie.
Regimul igieno-dietetic consta in scaderea greutatii corporale, repaus la pat in perioadele in care exista durere, folosirea in incaltaminte a unor talonete care sa ridice bolta piciorului, purtarea unor incaltaminte cu toc intre 3 si 5 cm, evitarea mersului cu picioarele goale pe suprafete tari sau denivelate.
In majoritatea cazurilor, durerea se amelioreaza in 3 luni, cu remitere completa intr-un an. Daca simptomatologia persista peste 9 luni sau se accentueaza, se recomanda terapia chirurgicala.

Dr.Anca Grosu
Medic specialist recuperare medicala
Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *