Gonartroza: Solutia vascoelastica – un tratament, o terapie si nu un medicament

Aveti peste 50 de ani? Aveti durere de genunchi? Va treziti dimineata si nu puteti calca decat dupa ce faceti cateva exercitii de flexie a genunchiului dureros? Aveti dificultate la urcatul si coboratul scarilor? Medicatia obisnuita antialgica si antiinflamatoare nu-si mai face efectul?

Cu siguranta puteti suferi de artroza a genunchiului (gonartroza) si  e timpul sa va  adresati unui specialist reumatolog  / specialist reabilitare medicala / ortoped, care in urma consultului medical, a unui set de analize si examene paraclinice (radiografie, ecografie musculoscheletala, RMN) vor confirma sau infirma diagnosticul.

 

Ce este ARTROZA?

De departe, artroza este cea mai frecventa suferinta articulara ocupand locul 4 in randul bolilor care cauzeaza incapacitatea de munca la femei si locul 8 pentru barbati. Este o artropatie degenerativa caracterizata prin distrugerea progresiva a cartilajului articular.

Denumirea artrozei este in raport cu localizarea:

– genunchi – GONARTROZA

– sold – COXARTROZA

– umeri/coloana vertrebrala – SPONDILOZA

 

GONARTROZA  (artroza genunchiului)
Cea mai frecventa articulatie afectata este cea de la nivelul genunchiului.

Pe masura ce inaintam in varsta densitatea acelor structuri care preiau socurile scad si incepem sa pierdem din agilitate. Cartilajul care acopera oasele si formeaza suprafata articulatiilor devine mai subtire,mai dur si protejeaza oasele mai putin,asa ca ele se freaca unul pe altul si incheietura se inflameaza.

Apar durerea si impotenta functionala, articulatia nu mai are elasticitate, apare tumefactia si, in final, se deformeaza.

gonartroza

 

Cauzele principale ale aparitiei gonartrozei sunt:

– obezitatea;

– sedentarismul;

– suprasolicitarea articulara;

– traumetisme (entorse,rupturi de ligamente, luxatii);

– ereditatea;

– ridicari de greutati;

– lucrul cu obiecte care vibreaza;

– pozitii incorecte;

– lipsa vitaminelor C si D, calciu;

– tulburari metabolice (diabet/hipertiroidism).

Artroza beneficiaza de mai multe mijloace terapeutice insa acestea nu se exclud reciproc ci, dimpotriva, dau rezultate mai bune atunci cand sunt combinate.Tratata intr-o stare incipienta cu medicamentul si terapia potrivite, boala se poate ameliora.
Se stie ca in articulatiile artrozice, concentratia si dimensiunile hialuronatului sunt reduse iar  acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial. Acesta actioneaza ca un lubrefiant, pentru a permite oaselor sa alunece lin unele peste altele, si ca un amortizor al socurilor traumatice.
In acest caz ne vin in ajutor  SOLUTIILE VASCOELASTICE care contin acid hialuronic. Scopul tratamentului cu solutie vascoelastica este de a imbunatati lubrefierea articulatiei, de a reduce durerea si de a creste mobilitatea, elasticitatea.

Pacientii care pot beneficia de infiltratie intraarticulara cu solutie  vasco-elastica sunt cei cu artroza moderata care nu raspund la tratamentul clasic cu antialgice si antiinflamatorii. La  pacientii cu artroza avansata se poate obtine o usurare a durerii pana la stabilirea indicatiei de protezare articulara.

Exista mai multe produse pentru vascosuplimentare: Hya joint, Go-on, Synvisc, Syncrom etc.

Cel mai benefic efect al acestora este pentru articulatia genunchiului.
In functie de produsul folosit se administreaza saptaminal (3 – 5saptamani)  la 6luni/12 luni.

 

Contraindicatii: stari febrile, procese inflamatorii locale, tulburari de coagulare.
Efecte adverse: durere temporara la locul  injectiei, usoara tumefactie articulara, caldura locala/arsura. Toate aceste efecte adverse sunt trecatoare iar pacientul trebuie atentionat asupra posibilitatii aparitiei acestor efecte.

 

SFATUL SPECIALISTULUI

Protejati-va articulatiile! Informati-va!

Nu lasati durerea sa va controleze viata si consultati un specialist!

 

dr-Svetlana-Popescu-150px

Dr. POPESCU Svetlana, medic primar reumatologie, medic specialist recuperare medicala

Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *