Homeopatia

Homeopathic_medicine

Homeopatia: este stiinta care trateaza pacientul ca un intreg si ia in considerare atat  fizicul si psihicul,  precum si predispozitia ereditara, mediul si modul de viata, alimentatia, stresul persoanei respective.

Acolo unde medicina clasica suprima simptomele, homeopatia stimuleaza sistemul imun al pacientului si trateaza mai eficace decat metodele care trateaza separat suferinta fizica.

Homeopatia trateaza persoana nu boala, cauza nu simptomele.

Fiinta umana este un sistem integrat actionand tot timpul prin trei nivele distincte: mental, emotional si fizic; nivelul mental, fiind cel mai important, este urmat de cel emotional. Din momentul nasterii fiinta umana traieste intr-o continua dinamica cu mediul care ii afecteaza organismal in diferite moduri si este obligat sa se adapteze continuu in vederea obtinerii unui echilibru dinamic.

Nivelurile mental, emotional si fizic nu sunt complet separate intre ele, aflandu-se intr-o permanenta interactiune. Gradul de sanatate sau de boala al individului poate fi determinat evaluand aceste niveluri.

Planul mental este vazut ca fiind cel central pentru ca la acest nivel exista functiile exprimarii individului.  Planul fizic , desi important, este totusi cel mai periferic sau mai putin semnificativ in aceasta ierarhie.

In cazul unui stimul morbid, mecanismul de aparare al organismului creaza cea mai buna aparare posibila, la un moment dat incercand intotdeauna sa limiteze simptomele la nivelurile cele mai periferice. Acest mecanism de aparare face parte dintr-o structura energetica a organismului numita  forta  vitala. Daca, prin metode supresive, fortei vitale nu i se permite manifestarea simptomelor la acest nivel (tratamentul simptomatic), vor fi impinse manifestarile catre un nivel mai profund, fie fizic (exemplu: chisturile sau fibroamele uterine care apar dupa supresia, timp de ani, a secretiilor vaginale), fie emotional (o fobie, o depresie , o anxietate), fie  mental  (tulburari de memorie, de concentrare).

Ce  boli trateaza ?

Se pot  aborda si trata homeopatic boli  acute si  cronice:

 • Raceli frecvente, sinuzite, otite, amigdalite, vegetatii adenoide, bronsite, astm bronsic;
 • Eruptii ale pielii, urticarii, eczeme, psorazis;
 • Tulburari digestive (constipatie, diaree), hemoroizi, fisuri anale, greata si varsaturi, litiaza biliara, migrene, afectiuni;
 • Infectii urinare acute si cronice;
 • Anumite afectiuni endocrine;
 • Tullburari menstruale sau postmenopauza, probleme legate de sarcina, tulburari de dinamica sexuala;
 • Depresie, anxietate, fobii;
 • Poate fi folosita si in situatiile in care trebuie evitata administrarea medicamentelor (sarcina, alaptare, alergii medicamentoase) si se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, de la sugari pana la varstnici.

Medicamentele homeopatice  au primit denumirea de remedii. Ele sunt  fabricate din substante  naturale, care se gasesc in natura in cele trei regnuri: vegetal, mineral si animal. Practic, din orice substanta existenta in natura se poate prepara un remediu homeopatic, printr-o diluare si o potentare corespunzatoare .

Remediile se prezinta sub mai multe forme: granule, lichid (caz in care se adminstreaza sub forma de picaturi, in special la copii) sau unguente /geluri (pentru administrare externa).

Remediile se absorb in organism si influenteaza energetic mult mai subtil  si mai profund uneori decat medicamentele alopatice. De astfel homeopatia este o medicina care se adreseaza mai mult cauzei decat simptomatologiei.

Exista remedii preventive pentru raul de miscare, pentru diareea calatorilor, pentru trac inainte de a vorbi in public, pentru a preveni complicatiile nasterii, remedii care stimuleaza secretia lactata la mamele care alapteaza, etc. Remediile homeopatice se pot administra fara grija in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, atat la copii cat si la adulti, la orice grupa de varsta, ele neavand efecte secundare  si nici un efect nociv asupra fatului, ceea ce este foarte important!

Remediile homeopate ajuta sistemul de aparare al organismului sa se concentreze asupra cauzei care genereaza un tip de afectiune. Adeseori  acest lucru inseamna o intoarcere la cauza initiala de lezare (mentala, emotionala si/sau fizica). Cand acest lucru se intampla, individual se reconecteaza la vechile ganduri, emotii si simptome fizice care sunt inrudite intr-un fel cu originea simptomelor cronice. Acestea sunt percepute ca amintiri sau emotii  puternice resimtite in timpul viselor sau starii de veghe, ca meditatii adanci asupra vietii unui individ, sau simptome fizice acute precum tulburari digestive.

In momentul in care un remediu “similimum” (remediu care se potriveste perfect cu simptomul descris de pacient) este ales, pacientul poate sa intre in legatura cu el si sa proceseze amintiri sau  emotii suprimate pe care le accepta. Simptomul fizic: “agravare” este moderat si temporat.

Avantajele  homeopatiei!

Sunt  multiple:

 • corect administrate, medicamentele homeopatice nu determina reactii adverse  pentru ca sunt realizate din substante naturale, nu au nici un grad de toxicitate (contin o cantitate foarte mica si diluata  infinitezimal din substanta de baza) .
 • remediile homeopatice se gasesc in farmacii la un pret accesibil si semnificativ mai redus decat majoritatea medicamentelor alopate.
 • daca remediul este corect prescris, asigura o vindecare rapida si blanda, care se deosebeste de abordarea alopata ce poate fi uneori mai brusca sau mai brutala pentru organism.

 

NB: Nu trebuie sa exageram cu virtutiile homeopatiei, in cazul unor boli foarte avansate! Cu  cat  o boala este mai avansata, de durata mai lunga, cu atat capacitatea organismului de a raspunde la tatamentul homeopatic este mai scazuta, din cauza epuizarii acestuia.

Homeopatia  este  complementara  alopatiei.

De retinut: homeopatia, fiind o metoda terapeutica diferita, necesita o abordare diferita fata de alopatie. De aceea, consultatia in homeopatie difera mult fata de cea alopatica. In cazul unei asemenea consultatii pacientul ar trebui sa se astepte la intrebari despre personalitatea sa si despre modul de reactie in diferite circumstante, intrebari pe care nu le-ar pune un medic alopat sau care pentru un medic alopat nu au atat de mare importanta. In alopatie exista indicatii relative stricte pentru anumite medicamente, pe baza constatarii ca aceste medicamente au un efect demonstrat statistic pe un lot semnificativ de pacienti, fara a mai fi necesara individualizarea, pe cand in homeopatie medicamentele homeopatice se administreaza in functie de caracteristicile strict personale si individuale ale pacientului !

 

Dr. Nicola  Marilena, medic specialist Medicina Interna – competenta  Homeopatie.

Clinica Medicala Hipocrat Rahova.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *