Migrena

Migrena este o tulburare complexa caracterizata prin episoade repetate de durere de cap, cel mai frecvent unilaterala, precedata cateodata de aura. Migrena este mai frecventa  la femei si are o importanta componenta genetica.

Simptomele tipice pentru migrena sunt:

– durere de cap pulsatila, care creste in intensitate odata cu miscarea sau activitatea fizica

– durerea este de obicei unilaterala, pe o jumatate a capului

– durerea dureaza intre 4 si 72 de ore

– greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare

– sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie) si zgomot (fonofobie).

Aura se caracterizeaza prin urmatoarele aspecte :

– se dezvolta progresiv pe parcursul a 5-20 de minute si dureaza maxim 60 de minute;

– cel mai frecvent se caracterizeaza prin senzatii vizuale (flash-uri luminoase, puncte negre) dar pot fi si tulburari senzitive (amorteli, furnicaturi la nivelul membrelor sau fetei).

Cauze:

Componenta genetica – aproximativ 70% din pacientii cu migrena au o ruda de gradul I cu istoric de migrena; riscul de a avea o migrena este crescut de 4 ori la rudele persoanelor care au migrena cu aura.

Au fost identificati o serie de factori care precipita un atac de migrena:

 • modificari hormonale: menstruatia, sarcina, ovulatia
 • somn insuficient sau in exces
 • anumite medicamente (anticonceptionale)
 • mirosuri puternice
 • stimuli reci (inghetata)
 • schimbari ale vremii
 • vinul rosu, fumatul
 • anumite alimente si aditivi alimentari: indulcitori artificiali, cofeina, monoglutamat, citrice, carne cu nitrati.

Totusi, studii epidemiologice ample nu au putut sustine aceasta teorie conform careia anumite alimente declanseaza migrena. Pacientii care identifica alimente care produc migrena ar trebui sa evite acele alimente.

migrena

Diagnostic:

Diagnosticul de migrena este unul clinic.

Investigatii suplimentare sunt necesare in urmatoarele cazuri:

 1. pentru a exclude alte cauze de durere de cap care pot mima sau pot coexista cu migrena.
 2. pentru a exclude anumite boli care pot complica durerea de cap si tratamentul acesteia.
 3. pentru a stabili o linie de tratament si a exclude contraindicatiile administrarii de medicamente.

Imagistica nu este necesara pentru diagnostic la pacientii cu durere de cap recurenta si examen neurologic normal. Ea este indicata in urmatoarele situatii: cea mai severa durere de cap din viata pacientului, schimbarea caracteristicilor durerii fata de episoadele anterioare, examen neurologic anormal, migrena cu febra, debutul migrenei dupa varsta de 50 de ani, durerea localizata posterior, migrena si epilepsie.

Pricipii de tratament:

Tratamentul migrenei implica terapie acuta a episodului migrenos si tratament profilactic, de prevenire a recidivelor. Pacientii care au atacuri frecvente  necesita de obicei ambele tipuri de tratament. De asemenea sunt folositoare masurile de reducere a factorilor declansatori.

Tratamentul acut  are ca scop  inlaturarea durerii sau cel putin oprirea progresiei durerii. Sunt folosite numeroase medicamente in acest sens: acetaminophen (Paracetamol), antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Naproxen, Aspirina), triptanii (Sumatriptan, Rizatriptan, Eletriptan) si derivati de ergotamina( Cafergot). Alegerea este facuta in functie de severitatea atacului migrenos, simptomele asociate precum greata si varsaturile, alte boli asociate ale pacientului, raspunsul individual la tratament. Tratamentul acut este cel mai eficient atunci cand este administrat in primele 15 minute de la instalarea durerii. Antiemeticele sunt folosite pentru a combate greata si varsaturile asociate migrenei (Metoclopramid, Clorpromazina).

Tratamentul profilactic este indicat in urmatoarele situatii: frecventa atacurilor este mai mare de 2 episoade pe luna, durata unui episod mai lunga de 24 de ore, tratamentul simptomatic este ineficient sau contraindicat, abuzul de analgezice. Principalele clase de medicamente folosite pentru prevenirea migrenei sunt antiepilepticele (acidul valproic), antidepresivele triciclice si antihipertensivele (betablocanti, blocanti ai canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie). Pentru fiecare din acesti agenti terapeutici durata tratamentului trebuie sa fie de cel putin 30 de zile inainte de a fi considerat un esec.

Profilaxie:

Masurile de reducere a factorilor declansatori se refera la evitarea acelor factori care precipita atacul migrenos: lipsa somnului, stresul, anumite alimente, vinul rosu, fumatul, intreruperea anumitor medicamente precum anticonceptionalele.

 

Dr. Carmen Constantinescu – medic specialist Medicina Interna

Spitalul de Recuperare Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *