Oboseala stare de fapt sau diagnostic

Ne confruntam destul de des la cabinet cu pacienti, si in special tineri, care acuza oboseala, insotita sau nu de alte simptome generale sau specifice. Oboseala prin definitie inseamna stare de slăbiciune generală datorată unui efort fizic sau intelectual intens; scădere a rezistenței din cauza unei folosiri îndelungate.
Din relatarile anamnestice cu pacientul ne dam seama ca avem de-a face cu persoane care muncesc foarte multe ore pe zi, la serviciu dar si acasa, ca se odihnesc insuficient si mananca haotic sau ce au la indemana.
Examenul clinic poate sa nu scoata la iveala elemente esentiale care sa ne orienteze spre un anume diagnostic sau altul si punem uneori , gresit eticheta de oboseala cronica, surmenaj.
Ne facem insa datoria si pornim investigatele. Evident incepem cu cele de baza, pe care orice persoana ar trebui sa le efectuaze anual (un minim de investigatii). Analizele de laborator au fost, si nu de putine ori,surprinzatoare si pentru noi medicii. Am descoperit glicemii crescute (deci diabet zaharat), rezultate anormale ale valorilor hemogramei (hemoglobina scazuta = anemie, leucocite crescute = infectie sau chiar boli de sange, rezultate crescute ale transaminazelor (parametrii de masurare a functiei ficatului), rezultate anormale ale functiei rinichilor (creatinina crescuta), rezultate anormale ale valorilor hormonilor tiroidieni (patologii tiroidiene).
Acestea au fost un prim indiciu de afectiune si putem astfel incadra acum , de fapt oboseala, ca fiind un simptom asociat unei afectiuni, ce a aparut inaintea exprimarii celorlalte semne principale ale oranului/organelor aflate in suferinta.
Anomalii ale electrocardiogramei (investigatie minima obligatorie pentru masurarea activitatii cardiace), este o alta investigatie utila care ar putea elucida un eventual diagnostic cardiologic. Anomalii ale ritmului cardiac sau modificarile ischemice pot fi sugerate de efectuarea EKG.
Ecografia abdominala este o alta investigatie principala utila. Putem astfel viziona aspectul si dimensiunea principalelor organe interne (ficat, rinichi, vezica biliara, splina, vezica urinara, organe ale aparatului genital).
Rx pulmonara ramane investigatia preliminara de electie pentru eventualele patologii pulmonare ( pneumonii, tumori, tuberculoza).
Asadar nu intarziati prezentarea la medic cand va confruntati cu o asemenea simptomatologie intrucat poate fi semnalul de alarma al unei afectiuni, si nu doar surmenaj.

Dr.Manuela Puiu
Medic specialist medicina interna

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *