Obstructia nazala

Obstructia nazala se refera la orice blocaj din interiorul cavitatii nazale care impiedica respiratia normala. Aceasta poate fi localizata la una sau ambele fose nazale si, in functie de durata, poate fi temporara sau permanenta.

Cele mai multe cazuri sunt cele de obstructie nazala temporara bilaterala, cauzata de inflamatii/infectii ale mucoasei ce captuseste atat fosele nazale cat si interiorul sinusurilor (rinite, sinuzite, alergii, dependenta de spray-uri nazale). Daca obstructia este unilaterala, cel mai probabil este vorba despre o cauza anatomica (deviatie de sept).

Daca simptomele sunt temporare, pe durata unui anotimp, probabil ca este vorba despre o cauza alergica. In acest caz sunt necesare teste de depistare a alergenilor .

La pacientii pediatrici obstructia este data cel mai frecvent de polipi (termen medical:  vegetatii adenoide), acestia provocand probleme, de obicei pana la varsta de 6 ani, si de corpii straini introdusi, din joaca, in fosele nazale.

Desi, la pubertate, aceste vegetatii adenoide involueaza (pana la varsta de 16 ani), la unii pacienti adulti inca persista sau, in prezenta unor factori iritanti, pot reapare (alergeni, poluanti, fumatul, infectiile repetate).  Acestia se prezinta la medic cu simptome asemanatoare sinuzitelor.

Vegetatiile adenoide la adult trebuiesc indepartate si trimise la un examen histopatologic.

vegetatii-adenoide

Obstructia nazala permanenta este cauzata de modificarile anatomice (forma, dimensiune) ale septului nazal (peretele cartilaginos ce separa fosele nazale) si ale cornetelor nazale (“filtrele” aerului inspirat, cate 3 in fiecare fosa nazala) .

Rar intlnim pacienti cu septul nazal perfect drept. In cazul unei deviatii mari de sept nazal, respiratia este afectata si este necesara interventia chirurgicala pentru permeabilizarea foselor nazale si imbunatatirea respiratiei.

cornete nazale-sept nazal

Cornetele nazale si filtrele nazale purifica, umidifica si incalzesc aerul pe care il inspiram in plamani. Acestea sunt alcatuite dintr-o lama fina, osoasa, acoperita de o mucoasa nazala spongioasa. Exista cazuri in care lama osoasa contine aer in interiorul ei sau cazuri in care mucoasa cornetelor este foarte inflamata (din cauza poluantilor, alergenilor, infectiilor virale, bacteriene) , inflamatie ce persista in ciuda oricarui tratament, ingreunand astfel respiratia. Exista diverse metode de reductie a cornetelor nazale sau de indepartare partiala a acestora.

Daca obstructia nazala se instaleaza lent progresiv, cu pierderea simtului mirosului, gustului, poate fi vorba despre o polipoza nazala (adica o inflamatie cronica a mucoasei sinusurilor paranazale), care apare in fosele nazale sub forma unor strugurei.

Ca metoda de diagnostic  este recomandata endoscopia nazala, o metoda nedureroasa prin care medicul examineaza interiorul fosei nazale (modificarile anatomice ale septului, cornetelor nazale, prezenta polipilor, vegetatiilor adenoide, prezenta secretiilor patologice, etc.) .

 

Dr. Florea Florentina, medic specialist ORL

Spitalul Hipocrat Rahova

Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

 

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *