Osteoporoza

RHEUMATOLOGY, ELDERY PERSON

Osteoporoza  este o boala  a intregului schelet, caracterizata  prin  scaderea  masei  osoase  si alterarea  microarhitecturii  tesutului osos, care are  ca si  consecinta cresterea fragilitatii  oaselor si  predispozitia la fracturi.

Osteoporoza este o boala a varstelor inaintate, astfel ca dupa  varsta de 50 de ani, fracturile pe fond de osteoporoza au o crestere exponentiala : 30 % dintre femei si 50 % dintre barbati vor avea o fractura osteoporotica, iar o femeie peste 60 de ani isi  dubleaza riscul de fractura in fiecare deceniu de viata.

Boala survine pe fondul pierderii naturale de masa osoasa, care incepe la varsta maturarii scheletului ( intre 35-40 de ani) si continua mai mult sau mai putin accentuat toata viata.

Exista doua forme principale de osteoporoza:

 • Osteoporoza tip I (sau de menopauza) : survine in primii 15-20 de ani  dupa menopauza si se datoreaza hipoestrogenismului.
 • Osteoporoza tip II ( sau de involutie ): apare la 20-30 de ani dupa varsta  menopauzei, cand efectelor hipoestrogenismului li se adauga cele determinate de imbatranire.

Factorii de risc pentru osteoporoza sunt:

 1. Genetici: antecedente familiale de osteoporoza, ruda de gradul I cu fractura dupa un traumatism minor, femeie descendenta  a unei mame cu osteoporoza.
 2. Factori de mediu: fumat, alcool, consum excesiv de cafea, unele mediamente.
 3. Constitutionali: sex feminin, masa musculara redusa, indice de masa corporala redus.
 4. Carentiali : aportul de calciu scazut in copilarie si adolescenta, expunere redusa la radiatia solara, nivel scazut de efort fizic, boli intercurente, pubertate intarziata.

In absenta unei fracturi, osteoporoza este asimptomatica.  In cazul aparitiei unei fracturi vertebrale (reumatologice) se remarca durere brusca, punctiforma, localizata in regiunea dorsala inferioara , lombara superioara sau la jonctiunea acestora. Ea  se accentueaza in pozitie sezanda sau in ortostatism, tuse , stranut si efortul de defecare si se calmeaza in pozitie culcata . Cu timpul apare cifoza dorsala rotunda, produsa prin tasarea anterioara a corpilor vertebrali dorsali, scaderea in inaltime prin pierderea inaltimii vertebrelor tasate in totalitate.

O alta complicatie sunt  fracturile ortopedice care intereseaza oasele lungi, se instaleaza dupa un traumatism si prezinta linie de fractura la examenul radiologic.

Cele tipice sunt fracturi ale epifizei proximale  ale femurului (col femural sau intertrohanteriana) si fractura epifizei distale a radiusului (antebrat).

Cauzele  cele mai  frecvente ale fracturilor sunt :

 • incoordonarea mersului ca urmare a accidentului vascular din antecedente .
 • incoordonarea statica prin posibila insuficienta vertebro- bazilara .
 • hipotesiune ortostatica datorita medicatiei antihipertensive .
 • mersul pe teren accidentat si probabil inghetat.
 • tratament cu sedative, neuroleptice.
 • boli psihice, dementa.

Diagnosticul  precoce este greu de pus pe radiografii standard deoarece masa osoasa pierduta trebuie sa depaseasca 30-50 %. Este in schimb singura modalitate de a diagnostica fracturile.

Osteodesitometria  este standardul de aur in diagnosticul osteoporozei precoce. Exprimarea rezultatelor se face in mai multe moduri: DMO– densitate minerala  osoasa, scorul  Z – numarul de deviatii standard fata de subiectii normali de aceeasi varsta si sex, scorul T– numarul de deviatii standard fata de valoarea de varf a subiectului tanar.

Clasificarea osteoporozei  pe baza scorului T arata o densitate normala  la un scor de sub -1, osteopenie cand scorul variaza intre : -1 si -2,5 osteoporoza cand scorul  T depaseste -2,5 , osteoporoza severa cand e prezenta  cel putin o fractura  plus criteriul de mai sus.

Principalele  indicatii ale osteodesitometriei  DEXA  sunt :

 • diagnosticul osteoporozei,
 • confirmarea unei osteoporoze banuite,
 • luarea deciziei terapeutice, urmarirea efectului terapeutic si evaluarea prognosticului.

Au indicatie pentru a efectua testul :

 • toate femeile peste 65 de ani sau mai varstnice indiferent de prezenta sau absenta factorilor de risc,
 • femei tinere in postmenopauza, cu unul sau mai multi factori de risc,
 • femei in postmenopauza cu fracturi.

Problema osteoporozei este una de sanatate publica costul ei incarcand atat individul dar si societatea.

 

Dr. Irina Turcan, medic primar reumatolog

Clinica Medicala Hipocrat Chisinau

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *