OTITA CARE NU DOARE

Otita care nu doare

Otita seroasa este o afectiune care presupune acumularea de lichid (seros sau mucos) in spatele timpanului. Nu presupune o infectie a urechii, febra sau frisoane ci o scadere de auz si o senzatie de plenitudine auriculara; copii mici dau mai tare volumul la televizor.
Este o patologie mai frecventa a copiilor, dar si a adultilor, in timpul sau in urma unei infectii de cai respiratorii superioare.

Trompa lui Eustachio este un conduct localizat intre nas si urechea medie care ajuta la aerisirea si la drenajul secretiilor acesteia. Cand trompita se inflameaza sau se umple cu mucus din nas, se produce un blocaj la acest nivel, urechea medie deja inflamata produce secretii pe care apoi nu are cum sa le drenez. Secretiile initial sunt seroase , apoi, in timp, devin vascoase.

Agentii patogeni sunt aceeasi ca si in otita medie acuta, dar cantitatea acestora si inflamatia fiind la un nivel mult redus.
Factorii predispozanti sunt varsta mica a copilului, terenul alergic, infectiile de cai respiratorii recurente sau necorespunzator tratate, polipi (hipertrofia vegetatiilor adenoide), mediul cu fum de acasa, timpul prelungit in colectivitati, alaptarea copilului intins pe spate, modificari anatomice ale trompei sau ale palatului.

Nefiind o patologie infectioasa, poate trece neobservata la copii, chiar sa se vindece spontan, dar daca persista , poate afecta dezvoltarea limbajului copiluli mic sau se poate produce o suprainfectie a lichidului. La adulti afectarea unei singure urechi impune efectuarea endoscopiei nasofaringiene pentru exculderea unei formatiuni tumorale.

Odata ajuns la medic, diagnosticul este pus destul de usor prin anamneza si examenul clinic orl. Timpanograma poate fi utila in cazul in care membrana timpanica nu este vizibila si in cazul in care dorim sa monitorizam efectul tratamentului.
Tratamentul poate consta in antiinflamatorii orale steroidiene sau nesroidiene, dezobstruante nazofaringiene, antihistaminice, mucolitice si antibiotice.
Daca hipoacuzia nu depaseste 20dB pacientul est monitorizat audiometric; daca depaseste 40dB se impune timpanotomia (o mica intepatura in timpan) cu insertia unui tubulet de ventilatie care dreneaza secretia si restabileste presiunea din ureche, cu rezolvarea hipoacuziei.

Dr.Florentina Florea
medic specialist orl
Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *