Probleme cotidiene – viata dezechilibrata

Pacienta se prezinta pentru dureri abdominale, balonare si inconstant greata. Are un loc de munca solicitant, astfel incat nu respecta intotdeauna orele de masa si nu se hidrateaza suficient. Examenul clinic initial nu arata modificari alarmante pentru o afectiune grava, astfel incat i se prescriu medicamente simptomatice (antiflatulente, antispastice) si se recomanda efectuarea de investigatii (analize de laborator, ecografie abdominala si electrocardiograma). Rezultatele investigatiilor au confirmat ipoteza initiala : sunt doar tulburari functionale tranzitorii care se vor ameliora semnificativ in urma corectarii stilului de viata si a administrarii unui tratament simptomatic pe o perioada relativ scurta de timp.
Dischinezia biliara „bila lenesa” este o afectiune a veziculei biliare (colecist), organ siuat in partea dreapta, sub ficat, ce contine lichidul secretor de culoare verde (bila sau „fiere” popular) ce se varsa in intestin dupa mese, si are rol in procesul de digestie, in special al grasimilor. Dischinezia biliara apare frecvent pe fondul meselor neregulate, oboseala, stres, in special la persoanele care prezinta si un colecist malformat si al predispozitiei genetice. Se manifesta de obicei prin disconfort in partea dreapta, gust amar, greata si chiar varsaturi, senzatie de prea-plin (balonare), ce apar in special dupa un pranz mai copios bogat in grasimi, mai ales in combinatie cu consumul de alcool. Alte alimente incriminate ar putea fi ciocolata, cafeaua in exces si bauturile carbogazoase. Ecografia abdominala si analizele de laborator sunt elemente foarte utile in stabilirea diagnosticului, fiind mai degraba un dignostic de excludere a afectiunilor cu potential grav (calculi biliari, tumori sau alte suferinte ale organelor vecine, in speta ale ficatuluisi pancreasului). Tratamentul in criza biliara este imperios necesar constand in medicatie calmanta si antivomitiva, ramanand valabile recomandarile pe termen lung de a respecta programul corect de masa si evitarea alimentelor grase in cantitate mare odata.
Intestinul iritabil, o alta tulburare functionala, se manifesta prin dureri abdominale difuze, balonare si modificari ale tranzitului intestinal in sensul accelerarii (diaree) sau incetinirii (constiptie). In acest caz ecografia abdominala nu stabileste diagnosticul intrucat este o investigatie care nu ofera informatii despre patologia intestinului (utila insa pentru excluderea afectiunilor restului organe abdominale), dar pot fi utile examene de laborator si in special examene ale scaunului. In cazurile persistente se indica colonoscopia pentru a elimina suspiciunea unei afectiuni intestinale mai grave ( neoplasm colon, boala inflamatorie intestinala, diverticuli, polipi intestinali , etc). O alimentatie corecta, echilibrata, cu respectarea pe cat posibil a orarului meselor, in prezenta unei hidratari suficente pot fi efeciente in ameliorarea simptomatologiei. Utila este si medicatia reglatoare intestinala pe care medicul v-o poate recomanda, pentru o anumita perioada de timp.
Microlitiaza renala „nisipul la rinichi” se datoreaza cel mai frecvent unei hidratari insuficiente. Aportul necesar optim este de aproximativ 2l/zi. Sunt de asemenea incriminate si excesul de paste fainoase, ciocolata, cafea, dulciuri concentrate. De obicei produc o durere moderata la nivelul lombelor unilateral sau bilateral, uneori cu iradiere anterioara spre abdomenul inferior, inconstant modificari la urinat, mai ales daca asociaza si infectie urinara. Ecografia abdominala este de asemenea utila, la fel si parametrii de laborator ce masoara functia renala, sumarul de urina si urocultura de asemenea obligatorii. Medicatia va fi recomandata ulterior in functie de rezultatele testelor.
Va recomand deci sa va adresati cu incredere pentru consult si investigatii de specialitate in Clinicile Medicale Hipocrat atunci cand persista o simptomatologie suparatoare pentru a stabili diagnosticul cat mai corect si a avea ulterior o conduita terapeutica adecvata. Va doresc multa sanatate!

Dr.Puiu Manuela
Medic specialist medicina interna
Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *