Retinopatia diabetica

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice si poate cea mai frecventa boala endocrina. Ea se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special metabolismul glucidelor si prin complicatiile care afecteaza: ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.
Boala diabetica este probabil cea care da imaginile cele mai variate de complicatii oculare: retinopatia, cataracta, modificarile de refractie, nevrita optica, lipemia retiniana, paraliziile musculare ( mm globului ocular), glaucomul secundar.
Retinopatia diabetica se diferentiaza in doua tipuri principale:
• Retinopatia simpla
• Retinopatia proliferanta: este leziunea oculara care apare cel mai frecvent dar este o complicatie tardiva a diabetului , fiind consecinta angiopatiei diabetice.

La tineri, retinopatia diabetica nu este niciodata prezenta cand se descopera diabetul. Apare rar inainte de varsta de 16 – 18 ani.
La batranii diabetici, retinopatia poate fi observata inainte ca diabetul sa fie cunoscut clinic.
Frecventa retinopatiei diabetice creste lent in cursul primilor 5 ani de boala, mai lent la tineri decat la batrani. Dupa 10 ani de diabet, este practic egala la toate grupele de varsta. Este mai scazuta diabetele controlate decat in cele defectuos controlate.
Retinopatia proliferativa: este intalnita in aproximativ 2-8 % din cazuri si este mai frecventa la tineri si la varsta mijlocie. Vechimea medie a diabetului inainte de aparitia retinopatiei proliferante este de 17-18 ani la diabeticii tineri si mai mica la varstnici.
Retinopatia diabetica este intotdeauna progresiva, marcata prin perioade remisie si exacerbare.
Perturbarile vizuale pot fi sau nu prezente, depinzand de talia si localizarea leziunilor fundului de ochi. Daca leziunile retiniene nu sunt localizate in macula sau in vecinatatea sa, vederea poate ramane intacta multi ani, pe cand in cazurile unde predomina exudate confluente in regiunea maculara, vederea este redusa din stadiile precoce!
Prognosticul vizual in retinopatia diabetica simpla este bun. Daca retinopatia trece in stadiul preproliferant sau proliferant se instaleaza reducerea sau pierderea vederii.
Pentru consulturi de specialitate si pentru cele mai ample investigatii ala afectiunilor oculare, clinicile noastre dispun de cea mai buna si performanta aparatura medicala, inclusiv tomografia oculara (OCT – Tomografie in coerenta optica) !

 

Specialitatea Oftalmologie

Clinica Medicala Hipocrat Rahova.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *