Rinita alergica

 

Ce este rinita alergica ?

Rinita alergica  reprezinta o inflamatie  a mucoasei nazale indusa de expunerea la diversi alergeni. In acest proces este afectata  mucoasa ce captuseste sinusurile nazale, trompa lui Eustache (conduct situat in spatele nasului, prin care urechea se ventileaza), faringele si conjunctiva. Nasul, ca poarta a tractului respirator, este solicitat, in mod continuu,  sa reactioneze la modificarile mediului si sa respinga asaltul extern la stimuli variati.

Din punct de vedere epidemiologic prevalenta rinitei alergice a crescut deosebit de mult in ultimii 10 ani. Ea este consecinta poluarii, a civilizatiei moderne care a creat premise favorabile de extindere, fiind considerata  boala omului modern.

Rinita alergica se caracterizeaza  prin: congestie nazala (infundarea nasului), salve de stranut , rinoree apoasa  (secretii apoase care curg brusc din nas), prurit nazal (mancarime a nasului), in orice combinatie, putandu-se adauga si otodinie (intepaturi in ureche), prurit ocular, lacrimare, stare de oboseala, dureri de cap, pacientul crezand de cele mai multe ori ca este inceputul unei raceli, raceala ce insa persista.

Rinita alergica nu este o afectiune severa dar  afecteaza calitatea vietii pacientului (scazand calitatea somnului, performanta scolara a copiilor, capacitatea de munca a adultului prin dificultati de concentrare, activitatile zilnice ale acestuia prin suflarea permanenta a nasului) .

Rinita alergica poate coexista cu astmul  bronsic si in unele cazuri poate  fi asociata polipozei nazale, dermatitei atopice, conjunctivitei alergice, disfunctiei trompei lui Eustache si  diverselor  otite si sinuzite.

 

Ce  este  alergenul ?

Alergenul este o proteina extrinseca organismului (antigen), banala, din mediul inconjurator  care este capabila de producerea unei reactii de aparare a sistemului imunitar (exemple: polenuri, mucegaiuri,  păr de animale, graminee, praf de camera, substante chimice, produse cosmetice, detergenti , anumite alimente, conservanti alimentari, alcool, legume, fructe (fragi, capsune), bolile parazitare sau infectiile microbiene.

 

Organismul nostru in mod normal nu ar trebui sa reactioneze astfel, dar la anumiti pacienti predispusi se produce o sensibilizare la primul contact cu unul sau mai multe astfel de proteine (adica de acum incolo acest alergen va fi recunoscut ca inamic si organismul va produce o armata specifica pentru el (anticorpi) – Imunoglobulinele E specifice si daca se va mai intalni vreodata cu el il va ataca rapid, IgE se fixeaza pe mucoasa nazala, deci exact locul pe unde  intra inamicul .  Din pacate din aceasta lupta va iesi invins pacientul, Ig E vor chema intariri care vor sosi rapid (reactia imediata), in cateva minute (mediatori:  histamina, triptaza, chimaze, chinine, prostaglandine si leukotriene care vor determina  congestie nazala,stranut, prurit nazal, roseata a nasului, lacrimare, scurgeri nazale spre posterior, senzatia de infundare a urechiilor) si altele care vor intarzia cateva ore (reactia tardiva), celule inflamatorii (neutrofile, eozinofile, limfocite si macrofage care vor mentine o stare de inflamatie, congestie a nasului si productia unei secretii mucoase a nasului). Aceasta faza va fi mentinuta cateva zile. Toatea acestea vor duce la starea de indispozitie, oboseala si irascibilitatea a pacientului.

imagini-rinita-alergica

In imagini se pot remarca cornetele nazale hipertrofiate cu ingustarea spatiului respirator, paloarea mucoasei nazale (sus, primele 2 imagini), secretii ce se scurg pe peretele posterior al faringelui si deformarea in timp a danturii datorita respiratiei orale, determinata de obstructia nazala (jos).

 

Cate tipuri de rinita alergica exista?

  • RINITA ALERGICA PERENA: simptomele apar la alergeni din mediul locuintei cat si din mediul exterior, acestia fiind prezenti pe toata durata anului.
  • RINITA ALERGICA SEZONIERA: simptomele apar in special toamna si primavara.
  • RINITA ALERGICA OCUPATIONALA: simptomele apar strict la locul de munca, in contact cu alergenul (ex. : industria textila, agricultura, cosmetica, medici veterinari,etc.)
  • RINITA ALERGICA SPORADICA : alergeni pe care omul nu ii intalneste  frecvent (cu care pacientul  are contact foarte rar).

 

Simptomele sunt considerate  intermitente daca dureaza < 4 zile pe saptamana sau < 4 saptamani consecutive sau  persistente  daca dureaza > 4 zile  pe saptamana  si > 4 saptamani consecutive iar  in functie de cat de mult afecteaza somnul,activitatile zilnice si cele de la locul de munca/scoala in usoare sau moderat-severe.

Medicul va va adresa cateva interbari legate de ereditate (atopia parintilor dvs.), varsta la care au debutat simptomele, in ce anotimp, cat de mult dureaza acestea, circumstantele care au dus la declansarea lor, factorii de mediu/profesionali, tratamentele urmate si efectul lor, daca aveti alte simptome  sau  afectiuni secundare rinitei alergice (otite, sinuzite, apnee in somn,etc.).

Ce investigatii sunt recomandate ?

Din sange se pot afla valorile IgE totale, IgE specifice, valoarea eozinofilelor, dozarea histaminei, testul de degranulare al mastocitelor, hemaglutinarea pozitiva, imunoelectroforeza pe clase si subclase de IgE.

Testele cutanate in vivo (pe pacient) pot determina imediat hipersensibilitatea la alergeni specifici.

Reactii tegumentare: patch test si scratch test (Solutia de alergen sub banda adeziva, in contact cu pielea).

Intradermoreactie: alergen diluat 0,1 ml injectat intradermic, pentru fungi, mucegaiuri, microbi.

Prick test – 1 picatura de alergen pe antebrat, apoi o intepatura fina pe piele care traverseaza picatura, nu da efecte adverse.

Teste de provocare cutanate,oculare, nazale  (nu se efectueaza in puseu acut sau cand pacientul este sub tratament si  doar in cabinete dotate! (risc de soc anafilactic) .

Testul terapeutic , adica de raspuns  la administrarea  medicatiei antihistaminice si spray cu corticosteroizi intranazal.

Chiar daca testele cutanate si cele de laborator sunt negative pentru alergie dar pacientul prezinta simptomele se pune diagnosticul de rinita alergica locala.

Imagistica (radiografiile sinusurilor, examenul CT sau RMN) sunt indicate doar in cazul suspicinilor complicatiilor, in depistarea anomaliilor structurale ale interiorului cavitatii nazale sau a patologiei asociate.

Ce  tratament poate reduce simptomele ?

Un pacient alergic va ramane alergic toata viata. Exista tratamente care pot ameliora simptomatologia, asigura o functie nazala normala, suprima alergia pentru o perioada de timp  sau chiar care incearca modificarea terenului alergic.

Ca prima masura este recomanda evitarea alergenului, a mediului cu alergeni sau chiar scoaterea din mediul respectiv (lucru mai greu de realizat), evitarea conditiilor favorizante/a triggerilor: fumatul, mirosurile puternice, diferentele de umiditate, temperatura, igienizarea casei,  inlocuirea perinilor de puf cu unele sintetice/hipoalergene, evitarea contactului cu substantele de igiena casnica,etc

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antihistaminice orale de generatia a 2-a (nonsedative) si vasoconstrictoare nazale (spray) in cazul simptomelor intermitente; in cazul celor permanente corticosteroizii intranazali sunt recomandati, la ei se pot adauga antihistaminice orale si vasoconstrictoare nazale (spray).

Se pot adauga in schema de tratament de catre medical curant, in functie de varsta pacientului ,de simptomatologie, chiar inainte de un contact cu alergenul urmatoarele: antihistaminice intraocular, ahtihistaminice intranazal, cromoglicatul de sodiu, agenti anticolinergici, vasoconstrictoare alfa adrenergice orale, antagonisti al receptorilor de leukotriene.

In cazul rinitei alergice sezoniere, episoade acute/severe, ca alternativa la corticosteroizii orali (Medrol, Prednison) se poate efectua o injectie submucoasa la nivelul cornetului nazal inferior cu Diprophos.

Imunoterapia sau desensibiliazarea  trebuie efectuata de catre un specialist bine antrenat, cunoscator al metodei. Se recomanda la acei pacienti cu simptomatologie severa, persistenta, ce nu raspund la tratamentul mai sus mentionat.  Aceasta terapie se intinde pe o perioada lunga de timp (pana la 3-5 ani), pacientul trebuie sa fie cooperant, efectele observandu-se dupa 6-12 luni. Imunoterapia utilizeaza extracte de polen; se pot utiliza preparate sublinguale si cu adminstrare subcutanata.

In cazul in care rinita alergica este persistenta si se insoteste de hipertrofia marcata a cornetelor nazale inferioare care impiedica respiratia nazala se recomanda fie indepartarea acestora (mucotomie  in anestezie generala), fie micsoararea dimensiunlor acestora (cauterizare sub anestezie locala).

Dr.  Florentina Florea – medic specialist ORL

Clinica  Medicala  Hipocrat Rahova

Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *