RINOSINUZITA

RINOSINUZITA
Este o afectiune cu incidenta crescuta pentru populatia generala ,si mai ales in sezonul rece.
Se defineste ca inflamatia mucoasei ce captuseste fosele nazale si sinusurile paranazale ( cavitati osoase situate in jurul nasului si care comunica in mod natural cu acesta).
Din punct de vedere anatomic exista patru sinusuri de fiecare parte a fetei : maxilar, etmoid, frontal si sfenoid, in majoritatea cazurilor fiind afectate mai multe sinusuri concomitent ( polisinuzita ) sau chiar toate cele patru ( pansinuzita).
Cand este afectat numai sinusul maxilar , originea infectiei este cel mai probabil dentara ( sinuzita odontogena ), si tratamentul trebuie sa includa si interventia stomatologului.
In functie de durata evolutiei se impart in : rinosinuzite acute( cu durata sub 4 saptamani ), rinosinuzite cornice ( cu durata peste 12 saptamani) si subacute ( cu durata intermediara) .
Cel mai frecvent rinosinuzitele au o cauza infectioasa ( virala, bacteriana sau fungica ), dar ea poate fi si alergica, autoimuna sau toxica.
Factorii predispozanti sunt :
Interni teren alergic
defecte anatomice locale ( deviatia de sept , hipertrofia cornetelor nazale, hipertrofia vegetatiilor adenoide , polipoza nazala)
infectii dentare
traumatisme nazale
afectiuni sistemice : imunosupresia, fibroza chistica, dischinezia ciliara
Externi fumatul activ , dar si pasiv
poluarea aerului ( praf, noxe,fum )
Tabloul clasic este infectia virala a cailor respiratorii superioare care netratata corespunzator , prin obstructia orificiilor naturale de aerisire a sinusurilor si suprainfectarea bacteriana a continutului sinusal se poate complica cu inflamarea sinusurilor. De aceea , orice raceala care nu da semne de ameliorare dupa 7-10 zile de evolutie trebuie sa ne orienteze catre un consult ORL.
Simptome : cefaleea, durerile dentare, senzatia de presiune la nivelul fetei mai ales la aplecarea capului in fata, obstructie nazala persistenta , secretii nazale purulente care se exteriorizeaza in fata ( rinoree anterioara ) sau se scurg in gat ( rinoree posterioara ) conducand la tuse cu expectoratie , scaderea mirosului , halena ( respiratie urat mirositoare ), febra ( mai frecvent in rinosinuzitele acute).
Diagnosticul este stabilit de medicul otorinolaringolog in urma anamnezei ( discutia cu pacientul) , examenului clinic si a investigatiilor paraclinice :
Examen endoscopic nazal
Radiografie de sinusuri anterioare ale fetei sau mult mai relevant CT (tomografie computerizata) sinusuri paranazale mai ales in rinosinuzitele cronice sau in cazul suspicionarii unor complicatii
Exsudat nazal ( examen bacteriologic al secretiei nazale recoltate din meatul mediu )
Preventia se poate realiza printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata insotita de hidratare adecvata , renuntarea la fumat , tratarea afectiunilor de fond ( alergii, diabet zaharat ), evitarea zonelor cu aer poluat .
Tratamentul necesita asocierea mai multor categorii de medicamente : antibiotic ( de preferat conform antibiogramei), antiinflamator, antialergic, mucolitic, decongestionant nazal, corticosteroizi local sau sistemic in functie de gravitate.
Rinosinuzita cronica este adesea refractara la tratamentul medicamentos si din aceasta cauza se poate recurge la interventia chirurgicala . Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor ( FESS ) realizeaza sub control endoscopic o repermeabilizare a culoarului respirator , refacerea comunicarii intre nas si sinusuri si indepartarea tesutului patologic din cavitatile sinusale printr-o abordare minim invaziva .
Nerespectarea tratamentului prescris de medicul otorinolaringolog , atat ca doze cat si ca durata , atrage dupa sine dezvoltarea unor germeni rezistenti la antibioticele uzuale , cronicizarea afectiunii si chiar aparitia complicatiilor osoase ( osteita ), orbitare ( celulita orbitara ), craniene ( abcese cerebrale), meningeale .

Dr Vint Jenica
medic specialist ORL
Spitalul de recuperare medicala HIPOCRAT

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *