Spondiloza ( Discartroza )

spine-500

Introducere: coloana vertebrala reprezinta  o structura complexa  de mare importanta  pentru starea  functionala generala  pe de o parte cat si pentru capacitatea de integrare socio-profesionala a individului, astfel  incat orice perturbare functionala  sau structurala a elementelor componente ( corpi vertebrali, discuri intervertebrale, ligamente, vase , nervi  si structuri musculare)  pot duce la manifestari        acute, cu imposibilitate imediata  a desfasurarii activitatilor,  sau  cronice, de intensitate mai mica dar sacaitoare si  repetate.

Mecanism de producere: spondiloza este una dintre cele mai frecvente suferinte, cu localizare la nivelul coloanei vertebrale. Debutul este  la varste tinere  si devine mai accentuat la varsta de  35-40 de ani ; cuprinde un complex de manifestari clinice si modificari radiologice cauzate de procese lezionale cu aspect de artroze vertebrale, ce  intereseaza cele doua elemente constituente ale coloanei : corpul vertebral si discurile intervertebrale.

Astfel:

 • la nivelul corpului vertebral apar leziuni degenerative sub forma unor prelungiri, prin reactii osteogenice locale, numite
 • la nivelul discului  intervertebral  (alcatuit din cele 2 elemente: nucleul pulpos si inel fibros) se constata, dupa varsta de  35-40 de ani, o retractie a nucleului pulpos , inelul fibros initial se usuca , apoi se necrozeaza , permitand astfel  bombarea nucleului pulpos in spongioasa corpului vertebral, cu hernierea  intraspongioasa;  nodulul herniat purtand denumirea de nodulul Schmorl.

Factori determinanti in producerea spondilozelor:

 1. degenerarea ca  rezultat al procesului  natural de imbatranire  a organismului;
 2. suprasolicitarea structurilor vertebrale prin: activitati fizice sportive excesive, fara acomodare initiala (incalzire), lucrul prelungit la calculator, conducerea auto pe distante mari  fara mobilizare, activitati in spatii umede si refrigerate, fara conditii de reglare optima  a temperaturii;
 3. adoptarea unor pozitii vicioase scolare, cu modificari ale coloanei vertebrale de tip scoliotic, cu modificari de tonus muscular la nivel paravertebral prin evitarea sau limitarea orelor de sport;
 4. coexistenta unor afectiuni generale ale organismului: cardio- vasculare, dislipidemii, diabet, boli de colagen, afectiuni

Clasificarea  spondilozelor  (in functie de segmentul cuprins) :

 • spondiloze cervicale
 • spondiloze toracale (dorsale)
 • spondiloze lombare

 

Pe baza simptomatologiei – cu manifestari  neurologice , putem avea:

 1. In spondilozele cervicale: dureri cervicale spontane sau la mobilizarea gatului la miscari de flexie anterioara sau miscari de rotatie  a capului sau lateralizare. Clinic avem : cefalee occipitala, ameteli, vertij, tulburari vizuale, torticolis (contractura marcata a musculaturii cefalice), tulburari respiratorii, uneori  disfagie si chiar precordialgii (in leziunile cervicale mai joase, C5-C6-C7)
 2. In spondilozele dorsale: evolutia este mai discreta cu semne  subiective de tipul durerilor dorsale (ale toracelui) cu limitarea flexiei  toraco-lombare. In timp poate sa devina evidenta cifoza toracala, ca in maladia Scheuermann, datorata osificarii cartilajelor de crestere vertebrala cu ingustarea  anterioara  a corpilor vertebrali.
 3. In spondiloza  lombara: durerea este frecvent localizata (lumbago) de regula  la L3-L5 sau iradiaza pe traseul nervului  sciatic (sciatica) pana la nivelul coapsei posterioare  si uneori a regiunii pelvine.

Masuri  de prevenire  a  aparitiei  spondilozelor :

 • de efectuat  10-15 minute zilnic de gimnastica medicala;
 • reducerea inaltimii  pernelor  folosite la odihna;
 • corectarea pozitiilor vicioase la: asistarea orelor scolare, desen, lucru la calculator, etc. ;
 • atentie la capacitatea organismului la antrenamentele fizice, cu folosirea unor greutati care depasesc  capacitatea de efort a organismului.

Masuri  terapeutice:

 • utilizarea de antialgice, antiinflamatorii, decontracturante  cu atentie  si moderatie, pentru a evita aparitia comorbiditatilor (afectiuni gastrice, diabet, hipertensiune);
 • utilizarea de geluri externe absorbabile in perioadele cu dureri locale;
 • utilizarea procedurilor BFT ( balneo – fizio – terapie) ca tratament  si recuperare;
 • folosirea statiunilor balneare si a centrelor medicale  de recuperare medicala locala  (ex. : Spitalul de Recuperare Hipocrat Fantanica,  Bucuresti).

 

Dr. Ionita Traian – medic primar neurolog

Spitalul Hipocrat Rahova

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *