Trombofilia si sarcina

 

Definitie si generalitati:

Trombofilia reprezinta o stare de hipercoagulabilitate a sangelui care poate fi dobandita pe parcursul vietii sau datorata unor factori genetici transmisibili.

          Consecinta acestei tulburari de coagulare o reprezinta tromboza la nivel venos sau arterial, adica formarea de dopuri in interiorul vaselor ceea ce impiedica circulatia normala a sangelui. Cea mai frecventa localizare o reprezinta venele profunde ale membrelor inferioare unde genereaza tromboza venoasa profunda caracterizata clinic prin:  marirea de volum a membrului respectiv, durere  si tumefactie locala. Migrarea cheagului catre vasele pulmonare poate sa determine o complicatie severa denumita trombembolism pulmonar, afectiune grava care ameninta viata pacientului si care reprezinta intodeauna o urgenta medicala!

          Dintre factorii ereditari incriminati in trombofilie amintim:

  • deficitul de Antitrombina III,
  • deficitul de proteina C si S,
  • rezistenta la Proteina C activata data de mutatii genetice ale Factorului V Leiden,
  • mutatia protrombinica,
  • homocisteinemia consecinta a mutatiei genetice ale enzimei MTHFR.

                   Dintre persoanele testate genetic s-a constatat ca  5% aveau mutatia factorului V Leiden, 4% aveau mutatia protrombinei si 0,2% a antitrombinei III.

trombofilia

          Printre factorii cei mai frecventi care pot declansa o stare de hipercoagulabilitate dobandita se numara: sindromul antifosfolipidic (in care organismul produce anticorpi impotriva unor constituenti ai peretilor propriilor vase de sange), neoplaziile, diabetul zaharat, disfunctiile trombocitare, administrarea de contraceptive orale, administrarea de estrogeni si nu in ultmul rand sarcina.

 Trombofilia si sarcina:

Sarcina reprezinta prin ea insasi un factor de risc in aparitia de cheaguri in interiorul vaselor, deoarece, procesul de coagulare a sangelui este modificat pentru a se limita pierderea de sange din timpul nasterii. Cand cheagurile se produc la nivelul placentei, fluxul de sange care ajunge la fat este compromis, putand sa apara complicatii cum ar fi: moartea fatului in uter sau nasterea unui copil mort, avorturi repetate, decolarea partiala sau totala a placentei sau aparitia preeclampsiei severe care implica cresterea presiunii arteriale insotita de cresterea proteinelor in urina.

 Cand trebuie sa suspicionam o trombofilie?

          De cele mai multe ori trombofiliile raman ascunse pana cand apare o manifestare majora sau pana cand sunt depistate intamplator prin efectuarea unor teste de coagulare. Din aceasta cauza trebuie sa suspicionam o trombofilie atunci cand:

1. exista in familie episoade de tromboza profunda a membrelor si trombembolism pulmonar.

2. cand in familie s-a inregistrat accident vascular cerebral sau  infarct de miocard inaintea varstei de 50 de ani.

3. daca vreun membru al familiei a fost descoperit cu defecte ereditare de coagulare.

4. cand se produc pierderi ale unor sarcini anterioare, decolarea de placenta, nasterea unui copil mort in antecedente.

          Constatarea unei asfel de posibilitati trebuie sa duca femeia care intentioneaza sa aiba un copil sau este deja gravida cat mai repede sa se adreseze unui medic de familie, hematolog, ginecolog sau internist pentru a fi indrumata corect in asa fel incat nici ea, nici viitorul copil sa nu aiba de suferit.

Sarcina se poate duce la bun sfarsit fara pericol pentru mama si copil doar in cazul in care este depistata la timp si se instituie tratamentul adecvat in functie de tipul de trombofilie depistat.

          In acest sens Clinica Medicala Hipocrat 2000 are personal medical profesionist si un laborator capabil sa ajute la depistarea cazurilor de trombofilie.

          Suntem mereu la dipozitia pacientelor noastre pentru ca ele si bebelusii lor sa se simta in siguranta  si  sa se bucure de sanatate.

 

Dr.  Maria Ioana Busuiocescu – medic specialist medicina de familie

Clinica Medicala Rahova.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *